Domácí tvrdý sýr z tvarohu a mléka

Ne všechny sýry v obchodech jsou kvalitní. A vzhledem k jejich ceně si je ne každý může dovolit. Přitom připravit si vlastní, domácí, není vůbec nic těžkého.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Připadá vám sýr z obchodu takový nijaký, bez chuti, nevýrazný, a navíc poměrně dost drahý? Pak si zkuste vyrobit vlastní. Není to ani zdaleka tak složité, jak by se mohlo zdát. S trochou praxe si jej vyrobíte za pár minut a ušetříte spoustu peněz. Navíc chuťově se mu žádný jiný sýr nevyrovná.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Výroba vlastního sýru není složitá

Ingredience

Co budete na přípravu sýra potřebovat?

  • 500 g tvarohu
  • Půl litru mléka (ideálně plnotučné)
  • 500 g másla
  • 5 gramů sody – asi půl čajové lžičky
  • Vejce – 1 kus
  • Sůl podle chuti
i500 g tvarohu

Postup

Jak se tento sýr vyrábí? Vezměte si hrnec a do něj nalijte půl litru mléka. Přidejte tvaroh a dobře celou směs promíchejte dřevěnou lžící. Vše přiveďte k varu a nechte krátce povařit po dobu asi 10-15 minut.

Následně stáhněte plamen a dejte si pozor, abys se vám směs nezačala připalovat. Nyní si připravte síto, nejlépe velmi jemné, a odfiltrujte přes něj připravenou hmotu. Namísto jemného síta lze stejně dobře využít i plátýnko. Nechte hmotu dobře odkapat, klidně i několik hodin.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Stačí pár ingrediencí, trocha času a vznikne pochoutka

Stačí pár minut práce

Mezitím si v kastrolu rozpusťte máslo, rozklepněte do něj vejce a přidejte jedlou sodu. Směs nevařte, ale jen se snažte, aby se jednotlivé ingredience propojily. Na závěr přidejte dobře odkapanou tvarohovou směs.

iStačí pár minut práce

Snižte teplotu na minimum a výslednou hmotu neustále míchejte, dokud se vše nespojí, což zabere asi 5 minut. Pokud máte pocit, že se směs připaluje, přidejte do ní trochu odkapané syrovátky. Jakmile sýr získá hezky sytě žlutou barvu, máte hotovo. Připravte si formu, do které chcete sýr dát, a můžete ji i vyložit fólií, aby pak šel snadněji vyklopit.

iLuxusní domácí sýr

Formu poté dejte na několik hodin do chladničky, aby sýr krásně ztuhnul. A domácí tvrdý sýr máte připravený! Můžete jej krájet na tenké plátky a použít třeba na sendvič nebo jen tak na zakousnutí. Pokud vám připadá málo slaný, můžete příště do receptu přidat ještě špetku soli – je to na vás, co máte rádi.

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Zobrazit další články