Nudí vás už vaše obvyklé slané občerstvení a chcete se na příštím posezení s přáteli u vína pochlubit něčím neobvyklým? Ohromte hosty domácími sýrovými preclíky!
Pracovní postup
Těsto připravíte smícháním rozpuštěného másla, mouky, soli, žloutku, zakysané smetany, prášku do pečiva a 15 dkg nastrouhaného sýra (druhá polovina sýra se použije na posypání). Všechny ingredience vložte do mísy a zpracujte v těsto. Pokud spěcháte, můžete s těstem začít pracovat okamžitě, lepší ale je nechat je půl hodiny odpočívat v chladničce, lépe se s ním potom pracuje a tolik nelepí.
Připravené těsto vyklopte na pomoučněnou podložku a rozválejte válečkem. Poté buď vykrajujte preclíky, nebo krájejte malé kousky, které jednotlivě uválíte prsty a vytvarujete do požadovaného tvaru. Hotové preclíky pokládáte na plech vyložený papírem na pečení, potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbytkem strouhaného sýra. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 15 až 17 minut.