Máte chuť na pokrm, který neobsahuje příliš mnoho kalorií, zároveň však nechcete nijak ochudit své chuťové pohárky? Skvělým řešením tohoto častokrát zdlouhavého rozhodování, s nímž se občas potýká každý příznivce zdravého životního stylu, jsou cuketové rolky plněné kuřecím masem.
Nejen, že jsou chutné, příjemně vláčné a jednoduché na přípravu, ale obsahují všechny pro tělo potřebné živiny. Jak na ně?
Potřebovat budete:
- 2 mladé cukety
- Kuřecí prsa
- 2 stroužky česneku
- 50 g tvrdého sýru (např. eidam)
- Mletou papriku (ne pálivou)
- Listy bazalky (čerstvé či sušené)
- Sůl (dle chuti)
- Špetka pepře
- Olivový olej
Příprava:
Cukety nejprve zbavíme slupky a nakrájíme podélně tak, aby vznikly dlouhé pruhy o tloušťce cca půl centimetru. Ty rovnoměrně rozložíme na plech pokrytý pečicím papírem. Proužky následně pomažeme olivovým olejem a zlehka posolíme. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 5-7 minut, než zcela změknou.
Mezitím nakrájíme kuřecí maso, taktéž na dlouhé proužky. Poté jej osolíme, opepříme a dle chuti přidáme další oblíbená koření. Na nakrájené maso dále naneseme najemno podrcený česnek a vše důkladně promísíme v misce.
Osolené a okořeněné maso naneseme na již změklé kousky cukety. Vrchní část posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.
Chvíli vyčkáme, než cuketa pochladne. Jakmile se tak stane, společně s masem ji opatrně srolujeme. Vytvoříme takto drobné válečky. Ty umístíme do několika řad vedle sebe. Aby vlivem vysokých teplot v průběhu svého pobytu v troubě nepřišly o svůj tvar, z boční strany je napíchneme na dřevěnou špejli.
Takto vytvořené „špízy“ pečeme po dobu 25 minut na 180 °C.
Hotové rolky můžeme konzumovat dle libosti – chutné jsou teplé i studené. Lze je jíst jako samostatné jídlo i v podobě přílohy.