Mnoho lidí nemá rádo droby, ať se jedná u kuřecí, vepřové nebo hovězí. Zkuste si je udělat na grilu společně s rýží a dostanete skvělý oběd nebo večeři, která zachutná všem.
Dobře připravené vnitřnosti mohou chutnat skvěle. Můžete je péct, smažit nebo dusit. Kuřecí játra, pokud je zvládnete připravit, jsou velmi chutná, šťáva jim nedovolí vyschnout, a uvnitř budou máslové. Existuje mnoho způsobů, jak kuřecí játra připravit, aby stála opravdu za to. Můžete je použít na lečo. Zde si můžete nejdříve uvařit zeleninu a játra přidat až po uvaření. Někdo si játra nastrouhá a poté z nich udělá základ pro lečo.
Játra rychle měknou, šťávu můžete využít jako základ pro polévku
Játra rychle měknou, je dobré je často vytahovat a kontrolovat, jestli jsou hotová. Ze šťávy můžete udělat základ na polévku, protože bývá hustá. My vám přinášíme recept, který zvládnete sami a jako přílohu můžete podávat rýži. Budete potřebovat 2 lžíce kachního tuku, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžičku červené papriky, 4 kousky pepře, 50 dkg kuřecích jater, 4 rajčata, lžičku majoránky, půl lžičky kmínu a podle chuti sůl a pepř.
Na celou přípravu si dejte asi 45 minut, začátečníci možná budou s přípravou samotných jater trochu bojovat, ale postupem času si práce s droby osvojíte a příprava bude snadnější. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a česnek nastrouhejte nebo prolisujte. Papriky umyjte, zbavte je semínek, nakrájejte na proužky. Rajčata si zespodu nakrojte, dejte spařit na 1-2 minuty do horké vody, opláchněte studenou a oloupejte slupku. Nakonec je nakrájejte na kostičky.
Kuřecí játra solte až když budou hotová
Kuřecí játra důkladně umyjte, pokud jsou větší, rozkrojte je na polovinu a odstraňte z nich veškeré nečistoty. Do větší pánve dejte kachní tuk, přidejte cibuli a restujte 5-6 minut. Přidejte česnek a po minutě míchání červenou papriku. Rychlými pohyby ji vmíchejte, přidejte nakrájenou papriku, po 4 minutách přihoďte játra. Stále míchejte a po 5 minutách přidejte rajčata. Dochuťte majoránkou, kmínem a pepřem.
Pánev zakryjte a duste asi 10 minut, dokud nebude zelenina bez šťávy. Přidejte sůl a pokud chcete pokrm šťavnatější, dolijte 1 dl vody. Vařte tak dlouho, dokud játra nebudou měkká a šťáva hustá, potrvá to asi 5-10 minut. Podávat můžete posypané rýži nebo bylinkami, hodí se petrželka nebo estragon. Kuřecí játra jsou přínosem pro mozek, srdce a střeva. Obsahují vitamin D a železo nebo zinek. Navíc se řadí mezi nejjemnější z jater.