Pokud máte chuť na něco nového a neznámého, přinášíme vám tento úžasný recept z izraelské kuchyně, který ochromí vaše chuťové pohárky.
Čím déle v lednici, tím plnější chuť
Odstraňte veškerou zčernalou hmotu a semenné lusky a vložte lilky do cedníku. Pomocí vidličky nebo lisu na brambory přitlačte lilek proti cedníku, aby zmizela veškerá přebytečná vlhkost. Přeneste pečené lilky do mísy na míchání a přidejte všechny zbývající přísady kromě zakysané smetany a bylin. Nyní můžete vše smíchat dohromady, dokud nebude pokrm ve vaší požadované konzistenci.
Dále ještě přidejte zakysanou smetanu a směs byste měli několikrát naposledy prohnětat. Obsah přendejte do servírovací mísy, přikryjte ji a nechejte alespoň jednu hodinu v ledničce, aby se chuť pořádně rozvinula. Jakmile budete chtít servírovat, přiveďte pokrm na pokojovou teplotu, poté ho pokapejte olivovým olejem a můžete ho posypat nasekanou petrželkou. Zabalené ve vzduchotěsné nádobě lze v lednici skladovat až čtyři dny.