Domácí lilková pomazánka. Tajemství lahodné chuti tkví v této jedné surovině

Pokud máte chuť na něco nového a neznámého, přinášíme vám tento úžasný recept z izraelské kuchyně, který ochromí vaše chuťové pohárky.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Baba Ghanoush je jedno z těch jídel, které si rádi dáte v restauraci, ale málokdy si ho uděláte doma. To už by se brzy mohlo změnit, jelikož je příliš snadné a chutné na to, abyste ho dělali jen výjimečně. Jakmile si ho totiž uděláte poctivě doma, věřte mi, že se nachytáte stojící u kuchyňské linky, jak ho ujídáte přímo z mísy. Jestli ovšem máte pevnou vůli, tak se nejlépe podává s teplým pita chlebem a svěží letní zeleninou.

Příprava a postup

Budete potřebovat:

  • Dva střední lilky
  • Jeden stroužek česneku
  • Dvě lžíce citronové šťávy
  • Dvě lžíce tahini
  • Třetinu šálku extra panenského olivového oleje a další na servírování
  • Čtvrtinu lžičky pepře
  • Sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
  • Dvě lžíce zakysané smetany (nebo řeckého jogurtu)
  • Nasekanou petržel nebo mátu na ozdobu (nemusí být)
  • Potravinovou fólii
  • Mísu na míchání
  • Mísu na servírování
iZdroj fotografie: Stocksnap

Předehřejte troubu na 230 °C. Položte lilky na velký plech a pečte je asi hodinu, občas otáčejte, dokud úplně nezměknou. Měly by být neuvěřitelně měkké. Budou velmi hlasitě praskat, tak se neděste, ať to bude znít sebevíc děsivě, je to v pořádku. Jakmile vyjmete lilky z trouby, zabalte je na 15 minut do potravinové fólie. Poté, co lilky dostatečně zchladnou na to, aby se s nimi dalo manipulovat, je oloupejte.

Čím déle v lednici, tím plnější chuť

Odstraňte veškerou zčernalou hmotu a semenné lusky a vložte lilky do cedníku. Pomocí vidličky nebo lisu na brambory přitlačte lilek proti cedníku, aby zmizela veškerá přebytečná vlhkost. Přeneste pečené lilky do mísy na míchání a přidejte všechny zbývající přísady kromě zakysané smetany a bylin. Nyní můžete vše smíchat dohromady, dokud nebude pokrm ve vaší požadované konzistenci.

iZdroj fotografie: Pxhere

Dále ještě přidejte zakysanou smetanu a směs byste měli několikrát naposledy prohnětat. Obsah přendejte do servírovací mísy, přikryjte ji a nechejte alespoň jednu hodinu v ledničce, aby se chuť pořádně rozvinula. Jakmile budete chtít servírovat, přiveďte pokrm na pokojovou teplotu, poté ho pokapejte olivovým olejem a můžete ho posypat nasekanou petrželkou. Zabalené ve vzduchotěsné nádobě lze v lednici skladovat až čtyři dny.

Zdroj: Loving It Vegan

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Zobrazit další články