Alpský řízek v bramboráku aneb bramborovém kožíšku. Poctivý horský recept k nezaplacení

Nevíte, co v neděli připravit rodině k obědu? Zde je tip na jídlo, které může být pro někoho lehce neobvyklé a možné by vás ani nenapadlo si jej připravit.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Pokud máte o víkendu chuť na kus masa, máme tu recept přímo pro vás. Hlavní roli na talíři hraje vepřová kotleta obalená v bramboráku. Ideální je si maso naložit a nachystat ještě předcházející den večer, samotná příprava pak zabere 1 hodinu. Výsledek však stojí za to, a pokud váháte, zda si pokrm připravit, tak se nebojte a riskněte to. Určitě nebudete zklamáni!

Ingredience a prvotní přípravy

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat 4 plátky vepřových kotlet, 3 středně velké brambory, polovinu hrnku hladké mouky, 1 vejce, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, případně podle chuti sýr na posypání výsledného kousku na talíři. Ve východní kuchyni se například ještě maso potírá zakysanou smetanou, v základu ji však nebudete potřebovat.

iZdroj fotografie: Pixabay
Vepřové kotlety si můžete už večer naložit do lednice. Nasají chuť koření a bude se s nimi lépe pracovat.

Ideální je si maso předpřipravit ještě předcházejícího večera, aby tak nasálo chuť a druhý den se s ním i lépe pracovalo. Kotlety z obou stran osolte, opepřete, případně lehce zakápněte olejem a zabalené schovejte do lednice. Zde si přes noc poleží, dokud je nevytáhnete před začátkem přípravy oběda další den dopoledne.

Samotný postup přípravy oběda

Nejprve oloupete a nastrouháte připravené brambory, které necháte následně 25 minut odstát, aby z nich vytekla všechna voda. Během této doby si vytáhnete maso z lednice a obalíte jej v mouce. Následně z brambor vymačkáte a vylejete zbývající vodu, přidáte vejce, mačkaný česnek a 2 lžíce mouky. Všechno důkladně promíchejte.

iZdroj fotografie: Pixabay
Kotlety v bramboráku smažte až když je olej na pánvi rozpálený.

Kotlety obalené v mouce následně zabalíte do vzniklé bramborové hmoty. Pokud již máte rozpálený olej na pánvi, můžete do něj klást kotlety a smažit je do zlatova. Výsledný pokrm můžete ještě ozdobit strouhaným sýrem. Pokud by však členům vaši domácnosti takto připravované kotlety zachutnaly, tak vám nebude stačit připravit pro každého jen jednu.

Zdroj: Mercy Chefs

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Zobrazit další články