Perníčky jsou symbolem Vánoc. Jak zajistit, aby byly dokonale měkké a lahodně chutné? Nedělejte kompromisy a podívejte se do historie. Jeden z nejstarších existujících receptů je tím nejlepším možným.
K Vánocům neodmyslitelně patří nádherná vůně i chuť lahodných a krásně nazdobených perníčků. Kdo by tak krásné a voňavé pochoutce odolal? Máme pro vás sto let starý recept, se kterým upečete nádherné, měkké a jemné perníčky.
Vůně perníčků patří k adventu
Už po několik generací na stole v čase adventu najdete krásně zdobené perníčky v nejrůznějších tvarech a stylech. Perníčky najdete snad v každé domácnosti a nikdy si je nespletete s žádným jiným cukrovím díky nezaměnitelné vůni. Vyzkoušejte tento původní recept, se kterým na vás navíc dýchne nádherná historie. Věříme, že si takový recept opravdu zamilujete.
Na přípravu lahodných perníčků budete potřebovat
- 3 vejce
- 3 lžíce margarínu
- 50 g jedlé sody
- 1 kg jemné mouky
- 300 g práškového cukru
- 1 špetka soli
- 300-400 g květového medu
- 30 g skořice
- 10 g hřebíčku nebo jiného koření – anýzu, zázvoru
- 1 balíček směsi perníku a koření
Smícháme mouku, práškový cukr a perníkové koření. Do takové směsi přidáme tři vejce i tři lžíce margarínu. Vše opravdu velmi důkladně promícháme. Rozehřátý květový med přidáme do promíchaného těsta a celou směs přikryjeme a necháme uležet přes noc.
Ráno se nelekáme lehce oschlého povrchu na těstě. Vůbec oschlé části těsta nevadí, stačí jen znovu pořádně promíchat. Po promíchání přichází konečně čas vykrajovátek.
Těsto rozválíme na 3—4 mm tenké pláty, ze kterých pomocí vykrajovátek získáme libovolné tvary perníčků. Vykrájené perníčky rozprostřeme na pečící papír a ve vyhřáté troubě pečeme do zlatova.
Nezapomínáme na krásnou cukrovou polevu
Po upečení necháme perníčky zcela vychladnout, jinak bychom na ně nemohli kreslit tu nejoriginálnější výzdobu. Pro bílou cukrovou dekoraci perníčků si smícháme moučkový cukr s rozšlehanými vaječnými bílky a do takové směsi přidáme pár kapek citronové šťávy. Poměr cukru a bílků přizpůsobíme správné konzistenci polevy, aby se nám s ní dobře pracovalo.
Pak už necháváme perníčky a zdobení naší fantazii. Pomáhat nám mohou i děti, které obzvlášť zdobení perníčků moc baví.