Oblíbená česká pochoutka v sobě ukrývá mnoho škodlivých látek, jež mohou člověku spíše uškodit než posloužit.
Mnoho lidí miluje různé druhy sýrů. Někteří dávají přednost těm klasickým s nižším procentem tuku, jiní naopak aromatickým a zrajícím. Existují ale i další možné varianty této pochutiny, o níž však málokdo tuší, že v sobě ukrývá spíše nevhodné složky než ty prospěšné a zdravé. I proto jich je v regálech obchodů plno na výběr a těší se velké oblibě Čechů.
Tavené sýry jsou oblíbené u mnoha konzumentů
Tavené sýry má rádo mnoho lidí, především chutnají dětem. Vyrábí se a následně prodávají v mnoha různých příchutích, jako šunkový, rajčatový, česnekový a mnoho dalších. Tato potravina se dá použít nejen jako výborný doplněk k namazání na pečivo, ale také jako zahušťovadlo a zjemnění omáček a polévek. Výživoví poradci však před touto pochutinou varují. Většina tavených sýrů totiž obsahuje mnoho složek, které nejsou pro zdraví prospěšné a děti by je neměly konzumovat vůbec.
Historie tavených sýrů sahá až do roku 1911, kdy se začaly vyrábět, jak uvádí web Deník. Ten dále zmiňuje, že v naší republice se objevily poprvé v roce 1923. Tyto snadno roztíratelné pochutiny jsou mezi lidmi velmi oblíbené, protože málokdo tuší, co se v nich ve skutečnosti ukrývá. Konzumenti by se měli rozhodně řídit popiskem na etiketách a volit jen ty tavené sýry, na kterých je složka sýr uvedena na prvním místě.
Obsahují mnoho škodlivých látek a téměř žádné vitamíny
Mezi přísady, na které by si zákazníci měli dávat pozor, patří cukr. Jeho vysoký obsah zvyšuje kalorickou hodnotu, což může vést k obezitě. Mnoho tavených produktů obsahuje i rostlinné oleje, včetně palmového, který je obzvláště škodlivý. Konzumace této dobroty může u konzumentů vyvolat plynatost a průjem kvůli obsahu xantové a guarové gumy. A reklamy, jež lákají na vysoký obsah vápníku, lze považovat za klamavé, protože, jak uvádí i web iMňam, se tavený sýr vyrábí při teplotě 120 °C, což snižuje jeho výživovou hodnotu.
Pokud tedy nemůžete bez této potraviny přežít, vybírejte opravdu pečlivě jen ty nejkvalitnější produkty s vysokým obsahem sýru. Pro tělo je rozhodně ale prospěšnější klasický, nijak tepelně upravovaný sýr. A zda jste někdy přemýšleli nad tím, jak vlastně vznikají díry v této dobrotě, přečtěte si článek, který jsme na DámskémDeníku již publikovali a který tuto otázku vysvětluje.