Při nákupu potravin objevila měsíc prošlou šunku. Kdyby nebyla pozorná, mohlo by to špatně dopadnout

Při nákupu potravin je třeba být ostražitý. Jak se přesvědčila mladá maminka, nejlepší je kontrolovat každý výrobek zvlášť – vyhnete se nepříjemnému překvapení.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Praktiky, které používají některé obchody, jsou do nebe volající. Nejenže Česká zemědělská a potravinářská inspekce často varuje před závadnými a nebezpečnými potravinami, které nabízejí zákazníkům, často se také stává, že mezi novým zbožím je zamíchané staré. Přesvědčila se o tom i čtenářka DámskéhoDeníku Markéta D. z Brna. „Domů jsem si přinesla starou šunku. Zkoumat každý balíček v regále mě nenapadlo,“ napsala nám do redakce.

Doma si všimla, že je šunka prošlá

Obrovské zdražování, které ovládlo Česko, nutí lidi koukat se po všemožných slevových akcích. Ale ani v těch supermarkety nesmějí nabízet prošlé zboží. Navzdory tomu se to ale stává. „Koupila jsme si šunku, která byla v akci. Podívala jsem se ale ještě v obchodu na štítek, do kdy se má spotřebovat. Kdyby to bylo třeba hned druhý den, nekoupila bych ji,“ uvedla čtenářka. Oblíbená uzenina prošlá nebyla, takže si čtenářka koupila pro svou početnou rodinu hned tři balíčky a spěchala k pokladně.

Nesnažte se ušetřit na všem: Tato dívka použila prošlý opalovací krém a teď trpí. Lidé se dělí o stejnou zkušenost

Když doma nákup vybalovala, nestačila se divit. „Jedna šunka měla měsíc staré datum spotřeby. Byla jsem v šoku. Myslela jsem si, že k tak ubohým praktikám se v dnešní době už obchody neuchylují. Co kdybych si toho nevšimla a tu zkaženou šunku snědl můj syn?“ postěžovala si čtenářka s tím, že nechápe, jak je něco takového vůbec možné. Je otázkou, zda obchodní řetězec běžně podobnými triky klame zákazníky, nebo šlo jen o ojedinělý přehmat prodavačky.

Hrozí zažívací potíže, zvracení i průjem

Prošlé potraviny se v tuzemsku prodávat nesmějí. „Vždy záleží na tom, jak je zboží označené. Zda je označené datem spotřeby nebo datem minimální trvanlivosti. Ve chvíli, kdy se jedná o potraviny, které musí být rychle spotřebovány a rychle podléhají zkáze, takové nelze podle zákona vůbec uvádět do oběhu. Jsou považovány za nebezpečné,“ řekl Deníku Marek Bartík z České zemědělské a potravinářské inspekce.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud by starou a pravděpodobně zkaženou šunku s prošlou trvanlivostí paní Markéta snědla, hrozily by jí zdravotní problémy. Podle serveru ULékaře se v takovém případě mohou dostavit po 6 až 12 hodinách zažívací potíže, zvracení či průjem. Do dvou dnů by ale obtíže měly zmizet. „Ani jsem tu šunku neotevřela a rovnou putovala do koše. Nechtělo se mi vracet se do obchodu. Mám ale vztek, protože všechno je teď tak drahé a vyhazovat jídlo vyloženě nesnáším,“ dodala čtenářka

Na sýru byly dvě nálepky s datem spotřeby

Podivnou zkušenost s přelepením nálepky na potravinách má i paní Heda. „Koupila jsem v Bille sýr a byla tam nálepka váženo 8. listopadu, spotřebujte do 16. listopadu, a ta nálepka se nějak odloupla a pod ní bylo váženo 7. listopadu, spotřebujte do 15. listopadu, takže to vypadá, že opakovaným vážením se dá prodloužit životnost produktu,“ uvedla v příspěvku na platformě X. Velmi ji to překvapilo, protože se domnívala, že něco takového už obchody nepraktikují.

S jakými praktikami jste se setkali při nakupování v supermarketech?

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Zobrazit další články