Vynalézavá matka samoživitelka ukázala, jak se dá vařit skoro zadarmo. Z jejích receptů jsou lidé naprosto unešení

Plýtvání potravinami je bohužel velmi časté. Polská žena samoživitelka ale ukazuje, jak upotřebit i ten nejposlednější kousek zeleniny.

Zelenina na vyhození i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Zvyšující se ceny potravin pořádně zasáhly skoro každou domácnost. Bylo pak potřeba nastolit jiný režim, v něčem se uskromnit a přehodnotit stávající fungování, které bylo již finančně neudržitelné. Na jídle se dají ušetřit opravdu nemalé peníze, a mnoho lidí tak začalo přicházet s nápady, jak využít i to, co by normálně skončilo v koši. A ještě si na tom pochutnat.

Plýtvání ve velkém

Konzumní způsob života je pro většinu obyvatel bohužel standardní. Patří k němu také neopatrné zacházení s potravinami a jejich plýtvání. Web Novinky dokonce poukázal na to, že 30–40 % potravin končí v netříděném odpadu. Toto číslo je opravdu zarážející a alarmující. „Někdy bohužel musím něco vyhodit, ale snažím se každý kousek potraviny do kousíčku upotřebit. Myslím si, že tak se dá hodně ušetřit a ještě kolikrát na stůl podávám variace, které snad žádná kniha o vaření nikdy nepopsala,“ směje se paní Žaneta B. z Pelhřimova.

Jde to i jinak

Jak vařit úsporně? Web JímeJinak doporučuje pořídit uzavíratelnou krabičku a do ní schraňovat veškeré odřezky, natě a slupky. Žádný z komponentů samozřejmě nesmí být zkažený či plesnivý. Z většího množství pak lze uvařit chutný zeleninový vývar, který může být podáván samostatně nebo použit jako základ pro chutnou omáčku či při dalším vaření. Polská žena, která je samoživitelka, má svůj vlastní blog, na němž představuje recepty, za které neutratíte prakticky nic.

@marchewa92

#obiad #taniobiad #zupa #dlastudenta #domowejedzenie #CapCut

♬ dźwięk oryginalny – marchewa królowa promek👸🏻

Uvaří tak například hodnotné jídlo za použití ředkvičkových listů, ale hlavně ukazuje, jak neplýtvat. O komunitě s názvem freeganismus DámskýDeník již psal. Jedná se o směr, který respektuje přírodu a snaží se o maximální recyklaci potravin a jejich opětovné použití. Ačkoli mnohým může být tento styl získávání potravy nesympatický, je nepopiratelné, že se takto dá ušetřit opravdu velký finanční obnos.

Jak se snažíte minimalizovat odpad v kuchyni?

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články