Zkrocení rozpáleného oleje. Už nebude prskat neprskal mastné kapky

Na oleji připravujeme celou řadu jídel. Během samotné přípravy však dochází k tomu, že olej značně prská a kuchyň je třeba uklidit. Jak tomuto jevu předcházet? Je to jednodušší, než si myslíte.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Navíc se dost často jedná o zdravější variantu jídla, protože smažení v troubě nevyžaduje tolik tuku. Bohužel jde ale o dost zdlouhavý proces a nevyužijete ho u všech jídel. 

Lidová moudra přinášejí mnoho různých tipů. Většinou spočívají v přidání další suroviny do oleje, která zamezí zbytečnému prskání.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Horký olej přináší mnohá rizika

Přidává se například

  • kolečka nakrájená mrkev
  • malý kousek chleba
  • špetka soli
  • pečící papír

Častou vychytávkou kuchařů je sůl v oleji. Sůl dejte na pánev před nalitím oleje. Tuto vychytávku používaly naše babičky a velmi často ji najdete i v profesionálních kuchyních.

Posledním tipem je vyložení pánve pečícím papírem. Následně papír zalijte olejem a postupujte jako u běžného smažení. Papír zamezí prskání oleje a znečištění vaší kuchyně. Důležité zmíníme nakonec. V případě nadměrného prskání do oleje nepřilévejte vodu. Olej se rychlým snížením teploty vznítí a hrozí vám vážná poranění.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1 2

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Zobrazit další články