Na oleji připravujeme celou řadu jídel. Během samotné přípravy však dochází k tomu, že olej značně prská a kuchyň je třeba uklidit. Jak tomuto jevu předcházet? Je to jednodušší, než si myslíte.
Navíc se dost často jedná o zdravější variantu jídla, protože smažení v troubě nevyžaduje tolik tuku. Bohužel jde ale o dost zdlouhavý proces a nevyužijete ho u všech jídel.
Lidová moudra přinášejí mnoho různých tipů. Většinou spočívají v přidání další suroviny do oleje, která zamezí zbytečnému prskání.
Přidává se například
- kolečka nakrájená mrkev
- malý kousek chleba
- špetka soli
- pečící papír
Častou vychytávkou kuchařů je sůl v oleji. Sůl dejte na pánev před nalitím oleje. Tuto vychytávku používaly naše babičky a velmi často ji najdete i v profesionálních kuchyních.
Posledním tipem je vyložení pánve pečícím papírem. Následně papír zalijte olejem a postupujte jako u běžného smažení. Papír zamezí prskání oleje a znečištění vaší kuchyně. Důležité zmíníme nakonec. V případě nadměrného prskání do oleje nepřilévejte vodu. Olej se rychlým snížením teploty vznítí a hrozí vám vážná poranění.