Zkrocení rozpáleného oleje. Už nebude prskat neprskal mastné kapky

Na oleji připravujeme celou řadu jídel. Během samotné přípravy však dochází k tomu, že olej značně prská a kuchyň je třeba uklidit. Jak tomuto jevu předcházet? Je to jednodušší, než si myslíte.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

V kuchyni všichni trávíme velké množství času. Jídlo a vaření jsou trendy posledních let a všichni rádi plníme instagramové účty našimi kulinářskými výtvory. Málokdy se ale chlubíme tím, co v kuchyni po našich pokusech zůstane. Občas to totiž není pěkný pohled.

Horký olej přináší mnohá rizika

Velký problém přináší smažená jídla. Kapky prskající oleje rády ulpívají na našem oblečení, ale hlavně na kuchyňské lince a spotřebičích. Jejich odstranění je zdlouhavé a pracné. Při nedostatečně rychlém zásahu navíc mastnota poškodí vaši kuchyň natrvalo.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Prskání oleje při smažení je běžné

Prskající olej navíc přináší i nebezpečí pro vás. Spáleniny od horkého tuku patří k těm nejhorším a hojí se velmi pomalu. Jakými prostředky se potýkaly s prskající pánvičkou naše babičky? Mnohé tipy využívají profíci z kuchařského prostředí dodnes. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Jak mít olej pod kontrolou?

Lidová moudra i tipy z profi kuchyní

Nejjednodušší tip zní: nesmažte! Možná se vám to nezdá, ale většinu smažených pokrmů připravíte i v troubě.

Navíc se dost často jedná o zdravější variantu jídla, protože smažení v troubě nevyžaduje tolik tuku. Bohužel jde ale o dost zdlouhavý proces a nevyužijete ho u všech jídel. 

Lidová moudra přinášejí mnoho různých tipů. Většinou spočívají v přidání další suroviny do oleje, která zamezí zbytečnému prskání.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Horký olej přináší mnohá rizika

Přidává se například

  • kolečka nakrájená mrkev
  • malý kousek chleba
  • špetka soli
  • pečící papír

Častou vychytávkou kuchařů je sůl v oleji. Sůl dejte na pánev před nalitím oleje. Tuto vychytávku používaly naše babičky a velmi často ji najdete i v profesionálních kuchyních.

Posledním tipem je vyložení pánve pečícím papírem. Následně papír zalijte olejem a postupujte jako u běžného smažení. Papír zamezí prskání oleje a znečištění vaší kuchyně. Důležité zmíníme nakonec. V případě nadměrného prskání do oleje nepřilévejte vodu. Olej se rychlým snížením teploty vznítí a hrozí vám vážná poranění.

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Zobrazit další články