Používání dřevěných vařeček v kuchyni s sebou nese velké množství bakterií

Většina lidí používá v kuchyni při vaření dřevěné vařečky. Málokdo ale tuší, že právě dřevo může být velkým rizikem. Zjistěte, co při používání těchto pomůcek hrozí.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Dřevěná vařečka je součástí snad každé kuchyně. I když je dnes často nahrazována kovovou nebo silikonovou, mnozí z nás mají alespoň jeden kousek v šuplíku. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak dřevěnou vařečku správně umýt? Ví to málokdo, všeobecně známý fakt je ten, že by se neměla dávat do vody.

Vařečka je skvělým pomocníkem v kuchyni

Vařečka se hodí do jakékoliv kuchyně. Můžete ji využít jak k míchání omáček, tak na smažení na pánvích a hrncích, které mají jemný povrch. Obvykle po skončení vaření hodíme vařečku do dřezu nebo do myčky. Děláme tak ale správně?

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Dřevěné vařečky používá téměř každý

Jedna australská žena se rozhodla vyzkoušet patent na čištění dřevěných vařeček, který představil Matt Preston. Známý kuchař a porotce ze soutěže MasterChef předvedl trik, který spočíval v ponoření vařečky do vroucí vody po dobu asi 20 minut, aby se uvolnily veškeré oleje a další tekutiny, které byly ve dřevě.

Jakmile to žena udělala, voda se zakalila a zůstala mastná. Ukázalo se, že na vařečce ulpívá mnoho nečistot z vaření. Tuto zkušenost žena sdílela na sociálních sítích a také zde přiznala, že vařečku musí vyhodit do popelnice. Někteří komentátoři příspěvku nemohli uvěřit tomu, že je něco takového možné.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Dřevo se může jevit jako riziko

Na povrchu jako takovém vypadají vařečky vždy čistě a nikdo by si nepomyslel, že jsou plné tuku a dalších nečistot. Můžete si koupit několik vařeček do zásoby a po několika použitích je pokaždé vyměnit za nové.

Dřevěnou vařečku ale můžete vyměnit za silikonovou nebo kovovou, což vám ušetří čas během mytí nádobí. Navíc vám bude stačit jedna a nebudete ji muset po několika vařeních měnit.

Dřevo absorbuje všechny látky

Silikonové stěrky a vařečky jsou hygienické, odolné vůči vysokým teplotám a také pružné, takže se vám budou hodit do hrnců jakékoliv velikosti, abyste z něj odstranily zbytky jídla. Skvělé se hodí také k přípravě těst na dorty. Jestli ve své kuchyni používáte dřevěné vařečky, vyměňte je za lepší a hygienické výrobky.

iZdroj fotografie: PxHere.com
Nebezpečí dřevěných vařeček

Stejně jako dřevo absorbuje veškeré mastnoty a nečistoty, stejně tak je může vypouštět do vody. Proto nikdy dřevěnou vařečkou nemíchejte zrovna se vařící těstoviny nebo brambory. Vždy raději použijte kovovou lžíci nebo vidličku. Dřevěné vařečky jsou dnes již přežitkem, protože si můžete výrobky do kuchyně pořídit z jiných lepších materiálů.

iZdroj fotografie: PxHere.com
Dřevo absorbuje všechny látky
Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Zobrazit další články