Vyzkoušejte proteinový test
V tomto případě je již nutné rozbít vejce na ploché desce. Pak se musíte podívat na bílek. Čím je stabilnější a čím kompaktněji obklopuje svůj žloutek, tím lépe. V tomto případě je vejce čerstvé. Pokud se bílkovina snadno rozpadne, není čerstvá. Pokud však nemá žádný zápach, můžete vajíčko ještě použít. Ideálně však v jídle, případně smažené či vařené.
Starší vajíčka se rozhodně nedoporučují používat na výrobu majonézy nebo do tataráku, kde se jedí syrová. Na tyto pokrmy si vyhraďte vždy zaručeně čerstvá vajíčka. Pokud jdete péct a nejste si jisti kvalitou vajec, pak vždy vejce nejprve po jednom vyklepněte do sklenice a pak teprve přidejte do těsta. Předejdete tak tomu, že budete muset vyhodit vše.