Účinný trik, jak ihned poznat, že jsou kupovaná vejce zkažená a nebezpečná pro konzumaci

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Máte doma v lednici vejce a nevíte, zda jsou ještě vhodná ke konzumaci nebo je již máte raději vyhodit? K určení jejich čerstvosti vám poslouží pár obyčejných a jednoduchých testů. Jde o jednoduché a rychlé triky, které vám napoví, zda můžete vejce z lednice či spižírny s klidným svědomím použít do připravovaného pokrmu.

Plovoucí test je jednoduchý

Vezměte misku a naplňte ji vodou. Pak do misky ponořte vejce. Pokud se ponoří na dno, jsou stále čerstvá a můžete ho použít. Pokud si na dně takzvaně stoupne, tedy se trochu zvedne je možné ho použít, ale ideálně jen do pečení nebo vaření. Pokud vejce vypluje na hladinu, tak už není dobré a musíte ho vyhodit.

iZdroj fotografie: Pixabay

Další možností je poslech. Ani pro tento test nemusíte vajíčko rozbíjet. Stačí jen nastražit uši a pořádně poslouchat. Jednoduše potřepejte vejce a držte je blízko ucha. Čerstvé vejce by nemělo vydávat prakticky žádný zvuk. Pokud vejce není čerstvé, můžete slyšet tupý, kolísavý zvuk. Je to proto, že ve starším vejci, které se začíná kazit je více vzduchu.

Vyzkoušejte proteinový test

V tomto případě je již nutné rozbít vejce na ploché desce. Pak se musíte podívat na bílek. Čím je stabilnější a čím kompaktněji obklopuje svůj žloutek, tím lépe. V tomto případě je vejce čerstvé. Pokud se bílkovina snadno rozpadne, není čerstvá. Pokud však nemá žádný zápach, můžete vajíčko ještě použít. Ideálně však v jídle, případně smažené či vařené.

iZdroj fotografie: Pixabay

Starší vajíčka se rozhodně nedoporučují používat na výrobu majonézy nebo do tataráku, kde se jedí syrová. Na tyto pokrmy si vyhraďte vždy zaručeně čerstvá vajíčka. Pokud jdete péct a nejste si jisti kvalitou vajec, pak vždy vejce nejprve po jednom vyklepněte do sklenice a pak teprve přidejte do těsta. Předejdete tak tomu, že budete muset vyhodit vše.

Zdroj: AustralianEggs

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Zobrazit další články