Chléb lepší než z pekárny a vydrží čerstvý celé týdny? Jednoduchým způsobem ze starého chleba upečete nový

Těsto na chleba lze vylepšit s přidáním pár přísad. Díky tomu nám zůstane delší dobu vláčné a čerstvé.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Není nic lepšího a chutnějšího, než si ráno k snídani dopřát čerstvý a křupavý chléb. Pokud si jej zakoupíme v obchodě, často nás čeká zklamání, protože druhý den již není dobrý. A kupovat každý den nový se nikomu z nás nechce. Mnohem jednodušším řešením, i když se to tak nemusí na první pohled zdát, je upéct si chleba vlastní. Díky jednoduchému triku vydrží dlouho čerstvý a chutný. 

Vylepšení klasického receptu 

Recept na chléb není nijak složitý a potřebujeme na něj jen pár základních ingrediencí. Upečeme ho z půl kilogramu mouky na chleba, 1 dekagramu droždí a 3 decilitrů vody. Ingredience stačí jednoduše promíchat, přikrýt fólií a dát na teplé místo kynout. Ideální je nechat těsto pracovat celou noc a ráno ho umístit do trouby a připravit čerstvý chléb. Tento postup nám zajistí, že si chleba budeme moci vychutnat ke snídani ještě teplý. 

iZdroj fotografie: Pexels

Pokud nám takto připraveného chleba doma kus zbyde, není dobré jej vyhazovat. Naopak, díky němu si totiž připravíme chléb nový, který vydrží čerstvý a křupavý delší dobu. V hluboké míse si připravíme podobnou směs jako byla potřeba na chleba první, vylepšíme ji ale o pár potřebných ingrediencí. Nejprve smícháme půl kilogramu mouky na chleba a 1 dekagram droždí. Přidáme také 3 decilitry vody. 

Jednoduchým způsobem ze starého chleba upečeme nový 

Jakmile máme směs dostatečně promíchanou a suroviny spojené, přidáme do mísy 3 lžíce rostlinného oleje, 2 lžičky soli a 25 dekagramů chleba starého. Těsto pečlivě zpracujeme, aby jeho konzistence byla hladká a bez hrudek. Pokud se nám se starým chlebem špatně pracuje, nebo je již tvrdý, je dobré ho před použitím namočit na pár minut do vody, kterou je ale následně potřeba z něj vymačkat. Z chleba se pak stane lepkavá hmota, kterou do těsta jednoduše zapracujeme. 

iZdroj fotografie: Pexels

Takto připravené těsto necháme 30 minut kynout, následně promícháme a dopřejeme mu ještě dalších 15 minut. Není potřeba ho nechat pracovat přes noc. Po potřebné době na kynutí si připravíme formu, do které dáme pečící papír a následně i připravené těsto. To pečeme po dobu hodiny a čtvrt, v troubě předehřáté na 230 stupňů. Horní část chleba je dobré trochu nakrájet, aby se teplo dostalo i dovnitř. Pokud ho ještě potřeme vodou, kůrka bude nejen zářivá, ale i křupavá. 

Zdroj: Butter With a Side of Bread

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Zobrazit další články