Pokud rádi pečete, je vaše trouba zřejmě v permanenci. Abyste zachovali její funkčnost po dlouhá léta, měli byste o ni také adekvátně pečovat. Věděli jste však, že to jde i bez chemie? Vyčistit spotřebič můžete i s běžně dostupnými surovinami!
Jste kulinářskými nadšenci, ale úklidu sporáku a trouby moc nedáváte? Pak byste to měli rozhodně změnit. Prodloužíte tak životnost spotřebiče klidně i o několik let! K čištění povrchu nemusíte ovšem používat pouze chemické prostředky z drogérie. Jde to i šetrně s běžně dostupnými ingrediencemi.
Jaké suroviny budete potřebovat na šetrné a levné vyčištění trouby?
Než se pustíte do očisty trouby, připravte si následující ingredience a materiál:
- jedlá soda
- lihový ocet
- voda
- rozprašovač
- malá miska
- lžíce
- bavlněný hadřík
Jak postupovat při přípravě čisticího prostředku a samotném čištění trouby?
Nejprve si vyjměte mřížky z trouby a pak začněte s přípravou husté pasty v malé misce z jedlé sody a vody. Množství surovin zvolte dle svého uvážení, výsledná hmota by však měla být podobné konzistence jako zakysaná smetana. Pastu v dalším kroku naneste na vnitřní povrch trouby a nechte působit přes noc.
Následující den setřete směs z trouby pomocí navlhčeného hadříku a na povrch naneste rozprašovačem roztok z octa a vody. Po půl hodině působení omyjte a radujte se ze skvělého výsledku.
Další možné alternativní metody, které pomohou s čištěním trouby
Pokud po ruce nemáte zrovna ocet a jedlou sodu, můžete použít i jiné běžně dostupné suroviny. Troubu vyčistíte i díky těmto metodám:
- Citronová voda: našli jste v domácnosti alespoň jeden citron? Potom se můžete pustit do velmi sofistikovaného čištění trouby. Do misky, která odolá žáru, vlijte trochu teplé vody a v ní rozmíchejte šťávu z jednoho citronu. Také přidejte na kousky pokrájenou dužinu s kůrou a tekutinu vložte do předehřátého spotřebiče na 150 °C. Po dvaceti minutách troubu vypněte a uvolněnou mastnotu otřete hadříkem anebo houbičkou.
- Prášek do pečiva: ten má v zásobách snad každá domácí pekařka. Použijte jej obdobně jako jedlou sodu. Namíchejte si pastu, naneste ji na troubu a po hodině omyjte. Pro intenzivnější efekt přestříkejte povrch vinným bílým octem nebo tím klasickým lihovým.