Japonský způsob krájení ovoce a zeleniny

Krájení ovoce a zeleniny se může některým lidem jevit jako nadlidský úkol. Kdo se však naučí tyto originální japonské fígle, bude překvapen, jak originálně a snadno vše zvládne.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Krájení ovoce a zeleniny, nebo i masa, zanechává na nožích, především na jejich čepelích, nánosy, které snižují postupem času jejich funkčnost a také tupí ostří. Ovoce a zelenina obsahují agresivní látky, především kyseliny. Japonský způsob jejich krájení s gumičkou patří mezi nejlepší na světě, a proto neváhejte s jeho vyzkoušením. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Jak nakrájet ovoce a zeleninu?

Jestli necháte nečistoty na noži zaschnout, ostří ztrácí funkčnost

Ostří díky japonskému způsobu krájení budete mít stále ostré a nebudete ho muset ani brousit. Bude vám k tomu stačit obyčejná kancelářská gumička. Trik vymysleli v Japonsku a pomáhá udržovat čepel bez nánosů při krájení ovoce či zeleniny. Gumička se jednoduše zaváže na čepel ve výšce ostří a během krájení odstraňuje části potravin, které na ni ulpívají. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Vyzkoušejte originální metody

Krájení ovoce je tak mnohem snadnější, rychlejší a hlavně efektivnější. Gumička se natáhne podél čepele nože, přeloží se a stáhne na horní straně. Můžete ji natáhnout na jakýkoliv nůž, protože díky pružnosti se dobře přizpůsobí a snadno ji utáhnete. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Postačí jakákoliv gumička

Gumičku před použitím ošetřete, aby se do potravin nedostaly zbytky pryže

Nejlépe ji vyčistíte mýdlovou vodou a poté důkladně osušte. Klidně si takto připravte několik gumiček najednou, podle počtu nožů.

iZdroj fotografie: Pixabay.com

Jak postupovat dále?

Gumičku měňte před každým krájením, je tedy vhodné si připravit několik gumiček předem, abyste se poté čištěním už nemuseli zdržovat. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com

Na horní hraně udělejte uzel tak, aby v prostoru u ostří nože byla gumička natažená. Používáním se pružnost gumičky vytrácí, proto je nutné ji při každém použití nože odstranit a použít novou, ošetřenou. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com

Jaký je tedy důvod pro používání gumičky? Je to schopnost odstraňovat větší kusy z čepele nože již při krájení. Části ovoce nebo tekutiny se automaticky z nože odstraňují při každém zářezu.

iZdroj fotografie: Pixabay.com

Jestli se vám bude zdát používání nože jako náročné, může to tak být. Postupem času si ale na gumičku zvyknete a zjistíte, že si tím celý proces krájení urychlíte. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Zobrazit další články