Krájení ovoce a zeleniny se může některým lidem jevit jako nadlidský úkol. Kdo se však naučí tyto originální japonské fígle, bude překvapen, jak originálně a snadno vše zvládne.
Krájení ovoce a zeleniny, nebo i masa, zanechává na nožích, především na jejich čepelích, nánosy, které snižují postupem času jejich funkčnost a také tupí ostří. Ovoce a zelenina obsahují agresivní látky, především kyseliny. Japonský způsob jejich krájení s gumičkou patří mezi nejlepší na světě, a proto neváhejte s jeho vyzkoušením.
Jestli necháte nečistoty na noži zaschnout, ostří ztrácí funkčnost
Ostří díky japonskému způsobu krájení budete mít stále ostré a nebudete ho muset ani brousit. Bude vám k tomu stačit obyčejná kancelářská gumička. Trik vymysleli v Japonsku a pomáhá udržovat čepel bez nánosů při krájení ovoce či zeleniny. Gumička se jednoduše zaváže na čepel ve výšce ostří a během krájení odstraňuje části potravin, které na ni ulpívají.
Krájení ovoce je tak mnohem snadnější, rychlejší a hlavně efektivnější. Gumička se natáhne podél čepele nože, přeloží se a stáhne na horní straně. Můžete ji natáhnout na jakýkoliv nůž, protože díky pružnosti se dobře přizpůsobí a snadno ji utáhnete.
Gumičku před použitím ošetřete, aby se do potravin nedostaly zbytky pryže
Nejlépe ji vyčistíte mýdlovou vodou a poté důkladně osušte. Klidně si takto připravte několik gumiček najednou, podle počtu nožů.
Jak postupovat dále?
Gumičku měňte před každým krájením, je tedy vhodné si připravit několik gumiček předem, abyste se poté čištěním už nemuseli zdržovat.
Na horní hraně udělejte uzel tak, aby v prostoru u ostří nože byla gumička natažená. Používáním se pružnost gumičky vytrácí, proto je nutné ji při každém použití nože odstranit a použít novou, ošetřenou.
Jaký je tedy důvod pro používání gumičky? Je to schopnost odstraňovat větší kusy z čepele nože již při krájení. Části ovoce nebo tekutiny se automaticky z nože odstraňují při každém zářezu.
Jestli se vám bude zdát používání nože jako náročné, může to tak být. Postupem času si ale na gumičku zvyknete a zjistíte, že si tím celý proces krájení urychlíte.