Je vaření vaším oblíbeným koníčkem? Jistě jste si všimli, že v receptech se často doporučuje používat máslo změklé v pokojové teplotě.
Jak to můžete udělat co nejrychleji a ušetřit si tak spoustu práce? Recept na jednoduchý trik vám odhalí sám šéfkuchař.
Potřebujete jen pár minut v kuchyni
Máslo do zmíněného stavu můžete dostat jednoduše, a to jen za pár minut. Můžete si také být jisti, že si zachová svou kvalitu. Jde totiž o jednoduché tajemství.
Nejprve si vezměte tolik másla, kolik potřebujete, a položte jej na talíř. Dále si vezměte sklenici a ohřejte ji tak, že ji na chvíli naplníte horkou vodou. Dávejte při tomto postupu pozor, aby sklenice byla z varného skla. V opačném případě vám praskne a voda se vám vylije. Voda musí být opravdu horká, aby sklenice získala požadovanou teplotu.
Ohřívání másla ve sklenici
Asi po minutě vylijte vodu ze sklenice a vnitřek otřete do sucha. Následně s touto sklenicí přikryjte máslo. Pokud se vám do sklenice nevejde, nakrájejte jej na menší kousky. Následně čekejte asi minutu. Horký vzduch ve sklenici máslo ohřeje na pokojovou teplotu. Zachová si tak pevnou konzistenci, ale ne příliš tuhou, aby šlo vhodně využít pro vaření a pečení.
V čem tkví výhoda tohoto postupu
Pokud máslo ohřejete v mikrovlnné troubě, rozteče se vám a nikdy nebude mít pro pečení správnou konzistenci. Stejný osud ho čeká také na pánvi nebo ve vodní lázni. Alternativou k teplé sklenici je proto jen vyndání másla z lednice a trpělivé čekání třeba až hodinu, než se máslo na vzduchu ohřeje.
Pokud se tedy chcete do pečení vrhnout hned nebo jste jen zapomněli máslo vyndat, je tato možnost ideální právě pro vás. Nezapomínejte, že při pečení vyžadují i některé další ingredience pokojovou teplotu. Chystáte-li se například vytvořit tuhý sníh, měla by i vejce nějaký čas pobýt mimo lednici.