Kečupy a majonézy z obchodu můžou být chutné, mají ale své nedostatky. Ve snaze prodloužit trvanlivost výrobku, přidávají výrobci do kečupů a majonéz konzervační látky, které negativně ovlivňují zdraví.
Následující recepty zahrnují několik zdravých a lahodných omáček z přírodních produktů. Za pár minut je můžete připravit ve vlastní kuchyni.
Španělská salsa
- 15 cherry rajčat
- Zelená cibule
- Kopr
- Česnek
- Balsamico
- Rajčatová pasta
- Olivový olej
- Černý pepř
- Sůl
Nakrájejte rajčata na polovinu a přidejte nasekaný kopr, česnek a cibuli. Dobře promíchejte, dokud nebude směs jednotná. Přilijte ocet, olivový olej a pastu. Dochuťte pepřem a solí.
Pesto nebo salátová zálivka
- Olivový olej
- Balsamico
- Česnek
- Sůl
- Pepř
Smíchejte olivový olej, česnek nadrcený na kousky a ocet. Dochuťte solí a pepřem, několikrát zakryjte a protřepejte.
Pesto z kopru
- Česnek
- Kopr
- Citronová kůra
- Citron
- Olivový olej
- Sůl
Nakrájejte kopr a smíchejte ho s citronovou šťávou a kůrou. Přidejte zbytek ingrediencí a pomocí mixéru vytvořte kašovitou směs. Výborně se omáčka hodí k rybám a masu.
Tzatziki
- Jogurt
- Olivový olej
- Česnek
- Okurka
- Kopr nebo petržel
Nastrouhejte okurku a vymačkejte všechnu šťávu. Přidejte nasekaný česnek a nadrobno nasekanou petrželku. Dobře promíchejte a přidejte olivový olej.
Sladkokyselá omáčka
- Sojová omáčka
- Rajčatová pasta
- Ocet
- Cukr
- Pomerančová šťáva
- Vařená voda
- Kukuřičná mouka
Mouku zřeďte vodou. Samostatně v misce kombinujte těstoviny, cukr, pomerančovou šťávu, ocet a sójovou omáčku. Pomalu přidávejte moukovou směs a přiveďte k varu. Omáčka se podává horká k masovým pokrmům.
Sýrové pesto
- Parmezán
- Bazalka
- Česnek
- Olivový olej
- Piniové ořechy
- Sůl
Nastrouhejte sýr nahrubo, přidejte nasekanou bazalku, česnek na kostičky, ořechy a olivový olej. Všechno rozmělněte v mixéru a za stálého míchání přidejte zbývající máslo. Vytvořte hladkou konzistenci.
Sýrová omáčka
- Tavený sýr
- Tvrdý sýr
- Jogurt
- Rostlinný olej
- Piniové ořechy
- Koření
Roztavený sýr, rostlinný olej a smetanu míchejte, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Přiveďte k varu na mírném ohni. Přidejte tvrdý, jemně strouhaný sýr a koření podle vašeho výběru. Vařte 3-4 minuty a nalijte do omáčky.
S těmito omáčkami získají vaše pokrmy zcela novou chuť. Použít je můžete na různé druhy masa, jako zálivku do salátů, ke grilované zelenině nebo jen jako přílohu k domácím chipsům.