ČHMÚ hlásí nadprůměrné teploty. Češi by se podle meteorologů měli připravit na změnu

Letošní nástup podzimu je jako na houpačce a během října se to příliš nezmění. Sluncem zalité dny vystřídají ty sychravé a deštivé, které předznamenávají, že zima se blíží.

Žena si hraje s listem v podzimní i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Přestože začátek podzimu byl celkem turbulentní, co se týče rozmarů počasí, a přinesl s sebou vydatné srážky, záplavy, mrazíky i sněhový poprašek na horách, nadcházející dny mají být podle předpovědi meteorologů příjemné. Dokonce prý bude možné odložit bundy a užít si teplé babí léto se vším všudy. Jenže to nebude trvat dlouho a pak se znovu ohlásí chladno a srážky.

Na zimní bundy a boty je ještě čas

Říjnové počasí už dokázalo, že umí být pěkně nevyzpytatelné. Některé dny byly mlhavé a tak chladné, že spousta Čechů už vytáhla zimní kabáty i obuv. Sem tam se ale objevily dny, kdy teploměr vyšplhal k dvaceti stupňům Celsia a otužilejší lidé znovu navlékli kraťasy a trička. Přestože to zatím nevypadá nijak optimisticky, teplé a sluncem zalité dny máme ještě před sebou.

Proměnlivé počasí bude v říjnu vládnout i nadále. „V příštích dnech musíme počítat místy s mlhavými rány. Podzim se hlásí o slovo a mlhy nebo nízká oblačnost mohou hlavně na Moravě přetrvávat po většinu dne,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na svém profilu na sociální síti X. Blýská se ale i na lepší časy.

Podzimní a zimní počasí ovlivňuje La Nina ENSO v tropickém Tichém oceánu

Nadprůměrné teploty atakují 20 °C

Předpověď naznačuje, že budou i velmi teplé dny, kdy na toto období nadprůměrné teploty dosáhnou dokonce až 20 stupňů Celsia. Na většině území Česka ovšem sychravé počasí nakonec ustoupí slunečnímu svitu, díky němuž se výrazně oteplí. „Tam, kde se mlhy nevytvoří nebo se rychle rozpustí, se teploty dostanou ke dvacítce, což je na toto období nadprůměrně vysoká teplota,“ dodali meteorologové.

Nad polárním kruhem se objevil stratosférický vír. Ovlivní počasí pro letošní zimu

Ačkoliv se teploty zvednou a dokonce i v noci bude poměrně příjemně, přijde znovu další změna a zase začne i pršet. Přízemní mrazíky ale zatím nehrozí. Vyhlídky na nejbližších pár dní nejsou úplně ideální. Koncem týdne Česko totiž opět pohltí chlad a šedo, uvedl server TN. Na některých místech se lehce ochladí, objeví se ranní mlhy a teploty by během noci mohly spadnout až ke dvěma stupňům Celsia.  

Co říkáte na rozmary říjnového počasí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Zobrazit další články