Navždy odešla legendární herečka, kterou Češi milovali. Hold jí vzdal i král

Když oznámila rodičům, že se hodlá věnovat herecké profesi, zrovna nejásali. Její obrovský talent ale brzy zazářil a během své kariéry získala spoustu prestižních ocenění.

Úmrtí svíčka a květina i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Filmoví fanoušci jsou v slzách. Ve věku 89 let zemřela legendární herečka Maggie Smithová. Zazářila jako profesorka Minerva McGonagallová v kultovní filmové sérii o čarodějnickém učni Harrym Potterovi nebo jako matka představená v komedii Sestra v akci. Držitelka prestižních Oscarů, Zlatých glóbů i Emmy skonala podle rodiny pokojně v nemocnici v Londýně. Smutnou zprávu přinesla televize BBC.

Už ve 21 letech dostala angažmá na Broadwayi

Ikona britského herectví se skvěle zhostila i role lady Granthamové z celosvětově populárního seriálu Panství Downton. „Zemřela pokojně, 27. září brzy ráno v nemocnici. Byla velmi uzavřená, závěr života strávila s přáteli a rodinou. Zanechala po sobě dva syny a pět milujících vnoučat. Jsme zdrcení ztrátou naší výjimečné matky a babičky,“ cituje z prohlášení hereččiných synů Chrise Larkina a Tobyho Stephense web Variety.

Zesnulá herečka se narodila v roce 1934 v britském Ilfordu do rodiny oxfordského profesora. Rodiče nebyli moc nadšení, když se rozhodla věnovat se herectví. Studovala divadelní obor na Oxford Playhouse School a velmi brzy bylo jasné, že má obrovský talent. Zahrála si v několika představeních a už v jedenadvaceti letech dostala nabídku vystupovat na Broadwayi. Během své bohaté kariéry pak získala dva Oscary, tři Zlaté glóby, čtyři Emmy, pět cen britské akademie BAFTA a spoustu divadelních ocenění.

Hořící

Čechy zbožňovaná herečka naposledy vydechla. Z filmů pro pamětníky si ji pamatuje každý

Hold vzdal zesnulé herečce i král

Diváci si ji mohou vybavit třeba z filmů Souboj Titánů, Podnájemnice, Univerzální uklízečka, Pokoj s vyhlídkou, Kouzelná chůva a Velký třesk nebo Báječný hotel Marigold. Naposledy si zahrála v loňském filmu Klub zázraků. Její skon zasáhl fanoušky na celém světě. „Když opona zahalí národní poklad, vzpomínáme s lidmi po celém světě s nejlaskavějším obdivem a láskou na její skvělé výkony, její vřelost a vtip, které z ní vyzařovaly jak na jevišti, tak mimo něj,“ uvedl britský král Karel III. pro BBC.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený WhoopiGoldberg (@whoopigoldberg)

Tragická zpráva: Zemřela herečka z filmu Batman a ikona Hollywoodu. Fanoušci z celého světa tiše vzpomínají

„Byla to skvělá žena a vynikající herečka. Stále nemohu uvěřit, že jsem měla to štěstí pracovat s tak jedinečnou umělkyní,“ napsala herečka Whoopi Goldbergová na Instagramu a připojila společnou fotografii ze snímku Sestra v akci. Byla prudce inteligentní, měla úžasně ostrý jazyk, dokázala zastrašit a okouzlit ve stejném okamžiku a byla nesmírně vtipná. Vždycky budu považovat za obrovské štěstí, že jsem s ní mohl pracovat a trávit s ní čas. Děkuji, Maggie,“ cituje představitele Harryho Pottera herce Daniela Radcliffa web People.

Co říkáte na skon další herecké legendy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Zobrazit další články