Svého psa bez výčitek nechal na opuštěném místě a už se nevrátil. To ale nečekal, že mu zvíře udělí doživotní lekci

Domácí mazlíček by měl být právoplatným členem rodiny. Muž, který se chtěl zbavit psa, dostal životní lekci.

Smutný pes i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Pořídit si domácího mazlíčka je obrovský závazek, ačkoli to bohužel ne všichni takto vnímají. Ať už se jedná o morče, kočku, psa či leguána, každé zvíře si zaslouží získat milující domov a vyhovující podmínky pro svůj život. Na oplátku ale zvířata nabízí mnoho – v prvé řadě lásku, ale také empatii, společnost a spoustu zábavy.

Proč si pořídit mazlíčka

Ještě před tím, než si mazlíčka pořídíte, je vhodné si uvědomit zásadní věci: zda pro něj máte dostatek prostoru, času a jestli i finanční situace umožňuje jej chovat, krmit kvalitními krmivy a čas od času nechat nějakou tu korunu i na veterině. Protože pořídit si mazlíčka pro chvilkové potěšení je opravdovým trápením. Web Lidovky uvádí, že rodiny s dětmi nejčastěji zvířata pořizují jako kamarády k dětem, mladé páry jako takové první miminko a starší lidé hledají spřízněnou duši a vymanění se ze samoty a pocitu osamocení.

Kočka není jen domácí mazlíček. Svou přítomností eliminuje úzkost a stres, snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice

Holčičky a pes iZdroj fotografie: Pixabay
Rodiny pořizují pejska jako kamaráda svým dětem.

Mnoho zvířat ale také končí na ulici, jako například pes, kterého páníček nechal v parku i s vybavením, jak DámskýDeník popisoval. A proč se lidé svých zvířat zbavují? Web OchranaZvířat říká, že nejčastějším důvodem je nezodpovědnost a nedostatečná informovanost o etologii a potřebách zvířete a o tom, co vše obnáší se o něj starat. V lepším případě se lidé snaží najít náhradní domov, který by poskytl milující prostředí a zázemí. V horším případě končí zvířata na ulici či odložená v útulcích.

Muž dostal lekci

Pokud si někdo myslí, že zvířata jsou hloupá a na vše velmi rychle zapomenou, nemohou se více mýlit. „Obzvláště psi mají výtečnou paměť,“ napsal pan Radim K. z Děčína, který se věnuje výcviku psů. Velmi výchovnou lekci dostal muž, který neváhal jet se svým psem 70 km od domova, kde jej nechal napospas osudu. To ovšem nemohl tušit, že pes nejenže nalezne cestu zpět, ale také se mu dokonale pomstí za jeho chladnokrevný a bezcitný přístup k živé bytosti. Pes se totiž vrátil jen proto, aby muže pořádně kousl do ruky.

Jaké mazlíčky máte doma vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články