Navždy nás opustila herečka a zpěvačka, která byla ikonou 20. století

Zesnulá umělkyně na startu kariéry prolomila bariéry a zažité stereotypy. Stala se také úplně první zpěvačkou kultovní kapely, kterou zbožňují miliony fanoušků na celém světě.

Muži nesou bílou rakev i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Umělecký svět se zahalil do smutku. Ve věku 79 let odešla na věčnost herečka a zpěvačka Cleo Sylvestreová, která během své kariéry bořila bariéry. Byla totiž historicky první černošskou herečkou, která dostala hlavní roli v inscenaci londýnského Královského národního divadla, a první ženou černé pleti, která se objevila ve velké britské telenovele. V šedesátých letech rovněž vystupovala s hvězdnými The Rolling Stones.

Byla ikonou a velkou průkopnicí

O úmrtí herečky informovala umělecká agentura, která ji zastupovala. „S hlubokou lítostí vám musíme oznámit smutnou zprávu, že zemřela Cleo Sylvestreová. Byla velmi milovaná a obdivovaná svými vrstevníky, budeme si ji pamatovat jako průkopníka a skutečnou přítelkyni. Bude tolika lidem velmi chybět,“ cituje prohlášení Fulcrum Talent televize BBC.

Příčina smrti všestranné umělkyně, která se narodila v dubnu 1945 v Londýně, nebyla zveřejněna. Pro britský umělecký svět byla velkou ikonou a průkopnicí. Studovala na Italia Conti Academy of Theatre Arts. Její první významné vystoupení bylo pěvecké. V roce 1964 vydala verzi písně To Know Him Is to Love Him, v níž ji doprovázela tehdy neznámá skupina The Rolling Stones.

Hořící

Čechy zbožňovaná herečka naposledy vydechla. Z filmů pro pamětníky si ji pamatuje každý

Smutná zpráva zasáhla hvězdného frontmana

Zesnulá herečka se s kapelou, která je dnes světovou legendou, seznámila na bluesovém večeru v Soho, napsal list TheTelegraph. Obzvlášť blízko měla k Micku Jaggerovi a Brianu Jonesovi. Je mi velmi smutno z odchodu mé staré přítelkyně, herečky a zpěvačky Cleo Sylvestreové, první zpěvačky, která zpívala se Stones,“ reagoval na smutnou zprávu frontman kapely Mick Jagger.

Pohřební svíčka a květina

Další obrovská ztráta pro hudební svět: Zpěvačka, která proslavila zemi už v 60. letech, naposledy vydechla

Před zpíváním dala Sylvestreová nakonec přednost herectví. Prosadila se v divadle, u filmu i v televizi. Byla první černošskou herečkou, která dostala hlavní roli na první londýnské divadelní scéně. V sedmdesátých letech získala coby první herečka tmavé pleti výraznou roli v telenovele Crossroads. Během bohaté kariéry si zahrála třeba také ve snímku Dokud nás smrt nerozdělí a v seriálech Coronation Street nebo Doctor Who.

Co říkáte na úmrtí další legendy uměleckého světa?

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Zobrazit další články