Zapalujeme svíčku za legendárního zpěváka, který byl miláčkem celého národa

Zesnulý umělec byl průkopníkem bluegrassové muziky. V posledních letech se věnoval také výuce mladých hudebníků, kterým předával své bohaté zkušenosti.

Hořící i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Hudební fanoušci truchlí. Ve věku pouhých 67 let navždy odešla legenda slovenského country a bluegrassu Dušan Titi Bachratý. Ikonický zpěvák a excelentní hráč na mandolínu, který v devadesátých letech stál u zrodu proslulé kapely Bluegrass Time, získal za svůj neocenitelný umělecký přínos mnoho uznání. V roce 1999 byl dokonce uveden do Slovenské bluegrassové síně slávy.

Hudební kariéru nastartoval v osmdesátkách

Zprávu o smrti hudebníka zveřejnila kapela na svém facebookovém profilu. „Dozvěděli jsme se smutnou zprávu. Do muzikantského nebe odešel Dušan „Titi“ Bachratý. Byl jedním z průkopníků bluegrassu na Slovensku. Kromě jiného byl i zakladatelem skupiny Bluegrass Time,“ napsali v příspěvku zarmoucení členové skupiny. Příčina úmrtí není známá.

Dozvedeli sme sa smutnú správu. Do muzikantského neba odišiel ,,TITI,, Dušan Bachratý .jeden z priekopníkov bluegrassu na Slovensku Okrem iného bol aj zakladateľom skupiny BG TIME …

Zveřejnil(a) Bluegrass Time dne Sobota 21. září 2024

Bratislavský rodák se hudbě věnoval už od osmdesátých let. Podle webu televize RTVS začínal v kapele Fragment a později působil v dalších známých formacích, jako je Arsis, Bluegrass Album či Bluegrass Express. Podílel se také na zrodu dalších dvou kapel, Vega a právě Bluegrass Time, ve které naplno rozvinul svůj talent.

Pohřební svíčka a květina

Celé Česko oplakává ztrátu oblíbeného hudebníka. Jeho odchod přišel zčistajasna, nikdo si to nedokáže vysvětlit

Předával zkušenosti mladým hudebníkům

Zesnulý hudebník se nevěnoval pouze zpěvu a hraní na mandolínu, ale na svém kontě má také překlady amerických bluegrassových skladeb do slovenštiny. V posledních letech svého života se Bachratý věnoval také výuce mladých hudebníků. Jako lektor na workshopech předával své zkušenosti dalším generacím a přispíval k tomu, aby slovenský bluegrass nadále žil, napsal server Pluska.

Pohřební svíčka a květina

Česko truchlí nad ztrátou legendárního zpěváka. Jeho písničky v mládí miloval každý z nás

Za svou rozsáhlou tvorbu získal řadu ocenění. V roce 1999 byl uveden do Slovenské bluegrassové síně slávy. Poslední rozloučení s hudební legendou se uskutečnilo 25. září v Bratislavě a o den později mohli fanoušci společně s kapelou Bluegrass Time uctít památku hudebníka na speciálním koncertu. Pozůstalí požádali všechny příznivce, aby nekupovali květiny a namísto toho podpořili zvířecí útulky.

Co si myslíte o skonu ikony slovenského bluegrassu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Zobrazit další články