Ničivou sílu povodní zažili na vlastní kůži: „Málem bylo po nás. Seděli jsme v obýváku a najednou taková rána, jako by bouchla bomba“

Tragické povodně se podepsaly zejména na Hanušovicích u Šumperku, kde byli občané několik dní odříznutí od světa. Nyní popisují, čemu museli čelit.

i Zdroj fotografie:
                   

Letošní povodně daly zabrat nejen záchranným složkám, ale i samotným občanům. Někteří totiž několik dní zůstali odříznutí od okolního světa, přičemž používat nemohli elektřinu ani vodu. Své o tom ví František a Alena Koňárikovi z Hanušovic, kteří bydlí v blízkosti mostu vedoucího přes řeku Moravu. Dostat se k nim šlo až v pondělí. 

Utrhla se hráz a najednou uslyšeli obrovskou ránu 

Řeka tekla manželům kolem baráku ze všech stran a oni se na nic nezmohli. „Kolem deváté ráno byly vidět základy plotu. Během půlhodiny se to zvedlo o půl metru, za další půlhodinu už byly vidět jen čepičky sloupků,“ uvedl pro web SeznamZpravy František s tím, že se kousek nad nimi utrhla hráz a najednou uslyšeli silnou ránu připomínající výbuch bomby.

„Seděli jsme v obýváku. Najednou taková rána, jako by bouchla bomba. Vzadu stál takový ten velký železný kontejner na bordel, ten se normálně zvedl a vrazil do mostu, který byl tou dobou už úplně plný. Dovedete si představit ten tlak, že to ten kontejner normálně vcuclo pod most?“ popsala dále Alena. Voda jim také zbořila altánek a vzala celou kůlnu. 

Čas trávili hraním žolíků a popíjením likéru 

Čeho se však obávali nejvíce, byly velké klády ležící na vedlejším pozemku. Ty také později zvedla silnější vlna a některé kusy se jim zasekly o vrata. Následoval strach z toho, že se tam utvoří „špunt“ a voda jim vytopí celý barák nebo ho ještě hůř zbourá. Pan František to naštěstí vyřešil tím, že vrata otevřel, a všechno tak mohlo odplavat pryč. 

Celý víkend se poté snažili zůstat v poklidu, ale oči měli neustále na stopkách. Čas trávili především hraním žolíků a chlad zaháněli sladkým likérem. Spojení s okolním světem navázali až v pondělí, kdy se o svůj příběh podělili s reportéry. Nyní je na pozemku čeká plno práce a oprav, ovšem jak sami dobře ví, mohlo to dopadnout i hůř. 

Jak jste povodně přečkali vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články