„Můj syn mě vzal na luxusní dovolenou. Byla jsem štěstím bez sebe, než jsem ale zjistila proč,“ píše Helena (71)

Se smrtí manžela, se kterým strávila dlouhá desetiletí, se učitelka v důchodu dlouho nemohla vyrovnat. Až synova nabídka, aby s ním jela na dovolenou, ji vytrhla z letargie.

babička s vnukem i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Spousta rodičů automaticky předpokládá, že kdykoli si vzpomenou, jsou prarodiče připravení fungovat jako chůvy anebo bezplatné školky. Čerstvou zkušenost s tím má čtenářka DámskéhoDeníku jedenasedmdesátiletá Helena D. z Prahy. Byla jsem štěstím bez sebe, když mi po smrti manžela můj nejmladší syn nabídl, že mě vezme na luxusní dovolenou na Havaj. Tehdy mě ani na chvilku nenapadlo, co mě může čekat,“ napsala nám do redakce.

Plakala, když ji syn chtěl vzít na dovolenou

Se svým mužem Miroslavem prožila paní Helena přes čtyřicet let společného života. Oba hodně pracovali, aby mohli zabezpečit své tři děti. Dopřáli jim kvalitní vzdělání a měli za to, že je dobře vychovali. Když jsme se konečně oba dožili důchodu, můj Mirek dostal mrtvici. O dva týdny později zemřel a já zůstala sama,“ napsala paní Helena. Ztráta manžela ji hodně sebrala a dlouho byla velmi otupělá.

Syn objímá matku iZdroj fotografie: Depositphotos

Na zahraniční dovolené spolu nikdy nebyli. „Celý život jsem tvrdě pracovala. Byla jsem učitelkou chemie, která se trápila ve dvou zaměstnáních, a ještě jsem doučovala zástupy svých studentů. Mirek byl stavař. Každý rok jsme jezdili s dětmi na Slapy nebo k Máchovu jezeru,“ vypráví čtenářka s tím, že vyjet za hranice k moři si nemohli dovolit. Každou korunu totiž dávali stranou a byla určena právě na vzdělání potomků. Každé z dětí později vystudovalo vysokou školu a nyní se jim daří skvěle.

tchýně

Chtěl po tchyni, aby pohlídala děti, zatímco budou na dovolené. Její reakce ho zaskočila, avšak musel jí dát za pravdu

Namísto výletů pořád hlídala vnoučata

Mají dobrou práci a už založili své rodiny. Paní Helena s manželem rádi vnoučata občas pohlídali. Když ovdověla a nemohla se ze smrti manžela vzpamatovat, přišel za ní nejmladší syn s tím, že ji vezme na dovolenou na Havaj.Nikdy jsem nebyla v zahraničí a už vůbec ne tak daleko. Plakala jsem radostí, že mě bere na mou vysněnou dovolenou,“ vypráví čtenářka. Jenže rychle se dostavilo vystřízlivění. Na dovolenou jela i synova manželka a jejich malá dvojčata.

Smutná seniorka pláče iZdroj fotografie: Depositphotos

Babička odmítá neustálé hlídání vnoučat. Její syn nedokáže pochopit zásadní věc a takhle to dál nejde

V Honolulu pronajal syn na dva týdny krásný byt s bazénem, kde všichni bydleli. „Začalo to hned první den. Syn se snachou jeli na pláž a já se starala o děti. Pak chtěli jít na romantickou večeři a já byla s dvojčaty. V podstatě jsem byla pořád zavřená v bytě s dětmi a z Havaje jsem nic neviděla,“ postěžovala si paní Helena. Když se odvážila pomyslet na výlet, syn se snachou jí ho rozmluvili. „Jsem smutná, že mě tam chtěli jen proto, abych hlídala a oni si mohli užívat. Synovo chování mě strašně zklamalo,“ uzavřela svůj dopis.

Co si myslíte o příběhu babičky na hlídání?

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Zobrazit další články