Ve hře je zákaz telefonů: Děti do 11 let ho ani nebudou moci vlastnit. Na internet můžou rovnou zapomenout

K zákazu používání chytrých telefonů ve školách se letos přidalo další opatření. Mobily musí putovat rovnou do skříněk. A na obzoru se rýsuje další zpřísnění pravidel.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rodiče mají jen mlhavou představu o tom, kolik času jejich ratolesti tráví s mobilními telefony v ruce a co v online světě dělají. Přitom podle nedávného průzkumu agentury NMSMarketResearch na nich čeští školáci tráví v průměru 3,5 hodiny denně, většinou jsou na sociálních sítích a téměř 40 procent z nich na internetu komunikuje s někým, koho vůbec nezná. Vzhledem k tomu, že jde o děti ve věku od osmi do patnácti let, je obezřetnost namístě.

Děti do 11 let by telefon mít neměly

Obavy z dopadu používání moderních technologií a sociálních sítí na dětskou mysl jsou důvodem toho, že francouzské úřady uvažují o poměrně radikálním kroku. Používání chytrých telefonů i nejrůznějších platforem chtějí omezit nebo dokonce zakázat u dětí a dospívajících. Podle agentury Reuters to doporučila skupina odborníků pověřená francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, který slíbil vypracovat v tomto směru přísnější legislativu.

Chlapec sleduje film na tabletu iZdroj fotografie: Depositphotos

Podle závěrů expertní skupiny, které cituje server DailyMail, by dětem mladším 11 let mělo být zakázáno vlastnit mobilní telefon a těm mladším 13 let by měl být odepřen přístup k internetu. Odborníci rovněž doporučili, že dětem mladším 15 let by mělo být zakázáno používat sociální sítě a nezletilým mladistvým nad 15 let by měl být povolen přístup pouze na platformy považované za etické.

Lidé v parku na lavičce koukají na mobily

Už žádné zírání do chytrých telefonů na ulici. Jedno z francouzských měst zavádí zákaz a jeho porušení se bude trestat

Mobily musí zůstat ve skříňkách

Poměrně přísnou normou by se měli zabývat tamní zákonodárci. Oni by také měli rozhodnout o tom, které platformy jsou považovány za etické. Experti ve zprávě, kterou předali prezidentovi, také uvádějí, že nadměrná doba strávená u displeje mobilu ovlivňuje spánek dětí a je příčinou dětské obezity. Sociální média zase mohou zvyšovat riziko úzkosti a deprese. Snahy francouzských úřadů a úsilí Macrona odráží rostoucí mezinárodní obavy rodičů, psychologů a politiků z dopadu technologií na děti.

iZdroj fotografie: Depositphotos
focení jídla v restauraci

V této restauraci si mobilní telefon neužijete. Šéfkuchař přijal razantní opatření, aby zamezil lidem koukat do displejů mobilu

Zákaz používání chytrých telefonů už od roku 2018 platí ve francouzských školách. Děti mohly mít mobily u sebe, ale nesměly je používat. Podle deníku LeFigaro to však bylo problematické ohlídat hlavně o přestávkách a ani v hodinách nebyl zákaz důsledně vymáhaný. Od letošního září se tedy ještě přitvrdilo. V téměř 200 tamních základních školách musí děti už při vstupu do budovy uložit své mobilní telefony do skříněk. Pokud se opatření osvědčí, od ledna začne zákaz platit ve všech základkách.

Od kolika let by děti měly používat chytré telefony?

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Zobrazit další články