Lepší než domov důchodců a ještě k tomu levnější: Senior přišel na to, jak si užívat luxus za hubičku

Nechtěl jít do domova důchodců, a tak přišel s mnohem luxusnější a hlavně levnější variantou, jak strávit stáří.

i Zdroj fotografie: Usien / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Člověk celý život spoří a odkládá peníze, aby si jich v důchodovém věku mohl užít a nemusel strádat. Otázkou ovšem zůstává, kde bude přebývat. Někteří jsou skálopevně přesvědčeni, že dokud to bude jen trochu možné, zůstanou doma. Tam, kde jsou zvyklí, kde to mají rádi a kde je jim příjemně. Další skupina lidí se přiklání pro domov důchodců. Důvodů může být hned několik – aby nebyli „na obtíž“ svým dětem a bylo o ně dobře postaráno. Americký důchodce ale zvolil ještě zcela jinou strategii, která navíc není drahá.

Každá sranda něco stojí

Pokud si ale myslíte, že dožití v domově pro seniory je levnou záležitostí, jste na omylu. V České republice stojí měsíčně provoz jednoho lůžka zhruba 30 000 Kč, uvádí web Novinky. Často tak musí přispívat i rodinní příslušníci, jelikož na to samotný důchod zkrátka a dobře nestačí. Ne každý má naspořeno tolik, aby měl opravdu stáří bez vrásek, jako například paní Jarmila, která společně s manželem celý život peníze poctivě odkládala. Na stará kolena měli v plánu procestovat celou Evropu, pak ale její manžel zemřel, jak DámskýDeník psal.

„Babička už tři měsíce nedostala důchod. Kdyby neměla rezervu, neměla by pomalu ani co jíst,“ říkají příbuzní důchodkyně

Bankovky iZdroj fotografie: Piqsels
Domovy pro seniory nejsou levnou záležitostí.

Americký důchodce, pan Terry Robinson z Texasu, na to šel od lesa. Jelikož mu nevyhovovalo být sám doma ani se necítil natolik starý a nesoběstačný, aby se nechal umístit v domově důchodců, rozhodl se strávit sklonek svého života v hotelu.

Každý den jiná adresa

Terry je koumák. Podle webu LePoint si spočítal, že než aby dával průměrně 188$ za den v domově pro seniory, zaplatí raději asi 60$ za hotelový pokoj v jednom z velkých řetězců. Pokud zkombinuje slevu pro seniory společně s dlouhodobým pobytem, kdy je cena za den nižší, je tato suma skutečně reálná. Zahrnuje navíc snídani, případně i další pokrm, volný vstup do bazénu, fitcentra a zdarma bude mít také vybrané hygienické pomůcky.

hotel

46letý muž si rok užíval luxusní hotely a nezaplatil ani korunu. Vydával se za vysoce postaveného manažera

Muž u hotelového bazénu iZdroj fotografie: Piqsels
Senior může využívat komfortu hotelu.

Další výhodou je stále uklizený a voňavý pokoj a možnost využití hotelové prádelny, která za poplatek vypere a vyčistí oděvy i obuv. Možné je také cestování po celém světě, pokud se k tomu Terry bude chtít uchýlit. Za přibližně stejné peníze nebude mít problém sehnat si hotelový pokoj prakticky kdekoli. „Náhodou to není špatné řešení. Dokud tedy pán nemá výrazné zdravotní potíže, co by ne,“ napsala nám svůj názor paní Iva S. z Luhačovic.

Jak byste stáří chtěli strávit vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články