„Je pro mě těžké milovat svého 3letého syna,“ píše Katka (29). „Stydím se to přiznat, ale chová se jako fracek“

Mladá maminka se snaží zkrotit svého 3letého syna a přiznává, že jej nemiluje. Sama neví, jak to zvrátit.

Smutná žena i Zdroj fotografie: Pexels
                   

Narození dítěte je nádherná událost, na kterou se většina žen těší od chvíle, kdy si jako holčičky samy hrály s panenkami. První chvíle štěstí ale mohou velmi rychle přerůst v poporodní depresi, se kterou rozhodně není dobré si zahrávat. Podle deníku Novinky mohou dokonce, ve výjimečných situacích, končit také smrtí.

Velmi časté deprese

Poporodní deprese se podle webu iDnes nevyhnou až 16 % rodičkám a objevují se ihned po porodu, případně 6–12 týdnů po něm. Stejnou zkušenost měla i Katka (29). „Ačkoli jsem z porodu neměla obavy, nakonec trval dlouho, byl komplikovaný a musel být zakončen císařským řezem. A dostavila se deprese. S tou mi ale moc pomohla laktační poradkyně, a mohla jsem si tak užívat Matýska,“ říká Katka. Velmi netaktní poznámku tchána k porodu císařským řezem musela skousnout Aneta, jak DámskýDeník psal.

Jak nejlépe pomoci partnerovi, který trpí depresemi

Kojící žena iZdroj fotografie: Pexels
Laktační poradkyně Katce pomohla.

„Mateřství jsem si užívala, Matěj byl jako miminko moc hodný. Jak ale začal růst a více se projevovat, začalo se ve mně něco lámat. Jako by deprese nebyly úplně zahnané a já jsem se v několika momentech přistihla, že jej nemiluji. To ale samozřejmě nejde říct ani nahlas, sama sobě jsem si nadávala, že jsem hloupá. A asi by mě nikdo nepochopil. Mám zdravé a sebejisté dítě, co bych chtěla víc,“ popisuje Kateřina.


Když na dítě nic neplatí

„Matěj patří mezi ty nezvladatelné děti. Pořád kvůli něčemu pláče, je nevrlý, hlučný, odporuje mi a chová se škaredě i k cizím lidem. S oblibou na ně vyplazuje jazyk nebo vystrkuje zadek. Já si potom připadám jako matka, která neumí ukočírovat malé dítě. Vidím těm lidem na očích, jak mnou opovrhují a říkají si, že mám takového nevychovaného fracka. Ale nic na něj neplatí, ani po dobrém, ani po zlém,“ vysvětluje Katka.

Proč jsou děti zlobivé? Ačkoliv je péče o ně mnohdy náročná, je důležité se držet pilířů zdravé výchovy

Schovaný chlapec iZdroj fotografie: Pexels
Matěj je velmi zlobivé dítě.

„Jsem z toho nešťastná a jen doufám, že časem přijde k sobě a začne se chovat jako člověk. Teď na něj i já vyletím, kolikrát nesmyslně, a náš vztah rozhodně není plný lásky, jak by asi měl být,“ stýská si mladá žena.

Co byste bezradné mamince poradili?

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články