Na smrtelné posteli se žena doznala ke strašlivému činu a odhalila tajemství, které v sobě dusila 40 let

Šokující zpověď sedmasedmdesátileté ženy rozjela mašinérii policejního vyšetřování, které mohlo skončit i obviněním z vraždy. Jeho závěru se ale sama už nedočkala.

Smutná seniorka s hlavou v dlaních i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Dlouhé desítky let v sobě sedmasedmdesátiletá žena nosila trýznivé tajemství, ke kterému se doznala až na smrtelné posteli. Vědoma si toho, že jí zbývá už jen pár dnů života, se před několika týdny svěřila stanici BBC, že v roce 1981 záměrně ukončila život svého malého syna. Nevyléčitelně nemocnému chlapci, který měl vzácnou a agresivní formu rakoviny ve čtvrtém stádiu a trpěl nesnesitelnými bolestmi, podala smrtelně velké dávky morfia.

Přiznání zoufalé matky šokovalo svět

Jen několik dní před svou smrtí šokovala 77letá Antonya Cooperová z Abingdonu v britském hrabství Oxfordshire svět svým děsivým přiznáním k více než čtyřicet let starému činu. V prosinci 1981 podala smrtelnou dávku morfia svému tehdy sedmiletému synovi Hamishovi. V té době chlapec už skoro dva roky bojoval se vzácnou rakovinou a trpěl obrovskými bolestmi. Lékaři u něj neuroblastom diagnostikovali v pěti letech a dávali mu původně jen tři měsíce života.

Seniorka uvedla, že si je vědoma toho, že by mohla být obviněna ze zabití nebo i z vraždy, ale to jí starosti nedělá. Sama totiž bojuje s rakovinou a ví, že její dny na tomto světě už jsou sečteny. Svého činu nelituje. „Vím jistě, že když mi Hamish řekl, že má bolesti, a zeptal se mě, jestli bych mu od nich mohla ulevit, věděl, co se stane… Bylo to správné. Můj syn čelil tomu nejstrašnějšímu utrpení a já jsem tomu nemohla jen tak přihlížet,“ cituje ženu web BBC.

Čtyřletý chlapec šil v nemocnici roztomilé sněhuláky, aby si vydělal peníze na nákladnou léčbu leukémie

Vyzvala vládu, aby legalizovala eutanazii

Svým přiznáním k zoufalému činu, který spáchala před třiačtyřiceti lety, chtěla seniorka apelovat na britskou vládu, aby legalizovala asistované ukončení života, a tím umožnila trpícím lidem, kteří se potýkají s nevyléčitelnými chorobami, snesitelný konec života. Eutanazie je v Anglii nezákonná a každý, kdo ji provede, může být obviněn z vraždy. Cooperová založila v roce 1982 charitativní organizaci The Neuroblastoma Society, která pomáhá nemocným dodnes.

Dívka v 17 letech podstoupila eutanazii a neřekla o tom ani rodičům. Své dlouhodobé trápení popsala v dopisech na rozloučenou

Případem podezřelé smrti malého Hamishe se začala zabývat policie. Vyšetřování pokračuje, přestože Antonya Cooperová, která měla rakovinu prsu, slinivky a jater, před několika týdny zemřela. „Byla klidná, bez bolesti, doma se svou milující rodinou. Stalo se to přesně tak, jak by si přála. Žila svůj život podle svých vlastních pravidel a stejně tak i zemřela,“ cituje server People prohlášení rodiny. V poslední době sílí ve Spojeném království volání po změně zákona o asistované smrti.

Co si myslíte o tom, co matka udělala?

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Zobrazit další články