Při rekonstrukci našel v podlaze staré mince. Nakonec za ně dostal přes 1 000 000 Kč

Na manželský pár se pořádně usmálo štěstí, když renovoval svůj starý dům ze sedmnáctého století. Podle expertů z muzea narazili na vzácný historický poklad.

Zlaté mince v pytlíku i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Koupě starého venkovského domu nemusí být pokaždé jen kalamita spojená s obrovskými investicemi do jeho rekonstrukce. Vyprávět by o tom mohli manželé Betty a Robert Fooksovi, kteří si před pěti lety pořídili poměrně zanedbanou usedlost v jihoanglickém městečku South Poorton v hrabství Dorset. Neměli ale ani zdání o tom, že jakmile se pustí do nezbytné renovace, jejich nový domov je pořádně překvapí.

Rodina chtěla zvýšit výšku v místnostech

Manželský pár se postupně pouštěl do nezbytné rekonstrukce domu ze 17. století. Jednou z mála chyb na kráse letitého objektu byla menší výška v místnostech v přízemí. „Je to 400 let starý dům, takže jsme tady museli udělat spoustu úprav. Rozhodli jsme se také snížit přízemí, abychom získali větší výšku ke stropu,“ řekla Betty serveru TheSun.

poklad iZdroj fotografie: Depositphotos

Betonová podlaha podle ní stejně zjevně nebyla původní, takže její zničení manžele nijak netrápilo. Pořádně je ale šokovalo, když začali krumpáčem rozkopávat podlahu v kuchyni. Našli pod ní totiž poklad. V zemi byla rozbitá keramická nádoba, ve které se blýskala více než tisícovka zlatých a stříbrných historických mincí.

Chlapec na zahradě objevil poklad starý 4000 let. Podle znalce by za nález neolitické sekery měl dostat odměnu

Poklad se proměnil na zajímavý výdělek

Jak drahocenný poklad vlastně našli, se dozvěděli až poté, co nález prozkoumali odborníci z Britského muzea v Londýně. Podle webu PositiveVibration šlo vesměs o mince, které pocházejí z období vlády Eduarda VI. z let 1550-1553. Pod podlahu domu je zřejmě schoval jeho majitel v letech 1642 až 1644 během anglické občanské války. Šlo o vzácné šilinky, pence, stříbrné půlkoruny, zlaté mince Jakuba I. a Karla I. a mnoho dalších.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Duke’s Fine Art Auctioneers (@dukesauctioneers)

Amatérský hledač pokladů se zapsal do dějin. S obyčejným detektorem kovů našel 1 500 let staré ryzí zlato

Kdyby se Fooksovi nepustili do renovace, zřejmě nikdy by unikátní mince nespatřily světlo světa. Také by si rodina nepřišla na celkem zajímavý výdělek. Podle deníku TheGuardian experti odhadovali, že by se mince mohly vydražit až za 35 tisíc liber, což je v přepočtu přes milion korun. Aukce na konci dubna předčila jejich očekávání. Poklad, který zel pod podlahou dlouhá staletí, se prodal za částku převyšující 40 tisíc liber, tedy za zhruba 1,8 milionu korun.

Co říkáte na příběh o nalezení pokladu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Zobrazit další články