Česko v slzách: Náhle nás opustil zpěvák, jehož písně si zamiloval celý svět

Největší slávu během své přes šest dekád trvající kariéry zažil v šedesátých letech. V jeho kapele tehdy začínali mladí hudebníci, z nichž jsou dnes světové hudební legendy.

mikrofon i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Fanoušci na celém světě jsou zdrcení. Zasáhla je smutná zpráva, že ve věku 90 let zemřel člen Rokenrolové síně slávy britský bluesový hudebník John Mayall, který založil skupinu Bluesbreakers. Nejzářivější období své kariéry zažil v šedesátých letech, kdy hrál v jeho kapele na kytaru hvězdný Eric Clapton. Zprávu o úmrtí zpěváka, kytaristy, hráče na klávesy a harmoniku zveřejnila na sociálních sítích jeho rodina.

K muzice ho přivedl otec už v dětství

Legendární hudebník zemřel 22. července ve svém domě v Kalifornii obklopený milující rodinou. „Zdravotní problémy, kvůli kterým musel ukončit svou epickou hudební kariéru, konečně vedly k tomu, že mu přinesly klid. 90 let nás neúnavně vzdělával, inspiroval a bavil. Pokračuj tam někde nahoře v hraní blues, Johne. Milujeme tě,“ uvedla rodina v prohlášení, které zveřejnila na Mayallově instagramovém profilu.

Hořící svíčky ve tmě

Navždy nás opustil zpěvák světového kalibru. Jeho písně nás doprovázely celé mládí

Britský bluesový bard se narodil v roce 1933 v anglickém Macclesfieldu, ale rodina se brzy přestěhovala do Manchesteru. Už od dětství měl k hudbě velmi blízko. Vedl ho k ní jeho otec, který byl talentovaným kytaristou a jazzovým nadšencem. Mayall se sám naučil hrát na klavír, kytaru i foukací harmoniku. V roce 1956 založil svou první skupinu Powerhouse Four, která hrála na místních zábavách.

Hojně koncertoval i na stará kolena

Klíčovým obdobím jeho bohaté kariéry ale byla šedesátá léta. V roce 1963 založil průkopnickou blues-rockovou skupinu John Mayall & Bluesbreakers, která se stala odrazovým můstkem pro spoustu pozdějších slavných muzikantských hvězd. Podle televize BBC v ní začínala taková esa jako například Eric Clapton, Mick Taylor, který později působil v Rolling Stones, nebo John McVie, jenž pak založil kapelu Fleetwood Mac. Později se přestěhoval do amerického Los Angeles.

Eric Clapton’s emotional tribute to John Mayall: „I want to say a few words about my friend John. I want to say thank…

Zveřejnil(a) Eric Clapton – History Book dne Čtvrtek 25. července 2024
Hořící

Celebrity oplakávají skon výjimečného zpěváka. V roce 1964 založil jednu z nejpopulárnějších skupin

Vydal desítky alb a koncertoval po světě i ve velmi pokročilém věku. V Česku hrál naposledy v roce 2019, kdy mu bylo už 85 let. Podle listu TheGuardian obdržel Mayall v roce 2005 Řád britského impéria a letos byl uvedený do Rokenrolové síně slávy. „Byl mým mentorem a také náhradním otcem, naučil mě všechno, co opravdu umím, a dodal mi odvahu a nadšení vyjadřovat se beze strachu a bez omezení. Bude mi chybět,“ emotivně reagoval na smutnou zprávu Clapton na svém Facebooku.

Co si myslíte o úmrtí další hudební legendy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Zobrazit další články