Manželé se rozhodli společně ukončit svůj život, a syna tak nechali napospas osudu. Odůvodnili to následovně

Svému jedinému synovi rodiče vysvětlili, proč se rozhodli pro společné ukončení života. Nedali mu ani možnost jim to rozmluvit.

senioři i Zdroj fotografie: iStock
                   

Každý člověk by měl mít možnost rozhodovat o svém životě a následné smrti. Mnohým se to ale nepodaří, a svůj život tak vloží pouze do rukou osudu. Nizozemský pár se však rozhodl jednat sám za sebe, a tak manželé společně zemřeli ruku v ruce, jak si přáli. Měli pro to své důvody, s nimiž se svěřili synovi, který tak osiřel. Doufají, že se stanou inspirací i pro další lidi.

Zdravotní problémy je přinutili přemýšlet o životě

Nizozemští manželé Els a Jan se poznali už ve školce, jejich láska tak vzplála již v mládí. Jejich manželství trvalo téměř padesát let, během něhož se jim narodil jediný syn. Prakticky celý život procestovali, muž byl úspěšným hokejistou a později trenérem, žena zase pracovala jako učitelka na základní škole, jak zmiňuje i web Unilad. Postupem času však oba začali pociťovat, že jejich zdraví již není nejlepší, a problémy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Nevěsta pláče během obřadu

Její tatínek už roky trpí demencí a ani svou dceru nepoznává. Na její svatbě se však stalo něco, co nikdo nečekal

syn a matka iZdroj fotografie: Depositphotos

Jan začal trpět nesnesitelnými bolestmi zad, od nichž mu nepomohla ani operace, naopak se jeho stav stále zhoršoval. Neustále byl pod velkým množstvím léků. „Když bereš hodně léků, žiješ jako zombie,“ řekl muž pro web BBC. Jeho manželka se snažila mu být velkou oporou, ale sama cítila, že s ní není něco v pořádku, ovšem odmítala navštívit lékaře. Když se k tomu ale konečně odhodlala, dozvěděla se od něj šokující diagnózu. Els trpěla demencí a její stav se rychle zhoršoval. Nechtěla dojít do fáze, kdy nepozná vlastní rodinu, a tak s manželem začali probírat důležité rozhodnutí.

Synovi vysvětlili své důvody

Krátce po odchodu do důchodu navštívili manželé nizozemskou organizaci, která provádí dvojitou eutanázii. Ta je v Nizozemsku legální a podstoupit ji může prakticky kdokoli. Předtím své rozhodnutí sdělili i svému synovi, kterému vysvětlili, že již dále nechtějí snášet obrovské bolesti a zdravotní problémy, jež je provázejí. A tak sedmdesátiletá Els a jednasedmdesátiletý Jan dostali svou smrtící injekci a tento svět opustili společně, jak si přáli.

28letá žena chce podstoupit eutanázii kvůli svým psychickým problémům. Lidé na internetu ji za to odsuzují

ruce seniorů iZdroj fotografie: Depositphotos

Jan a Els se tak řadí mezi 9069 lidí, kteří tento smrtící zákrok v loňském roce podstoupili. Z toho dvojnásobnou eutanázií ukončilo svůj život celkem třiatřicet párů. Nizozemsko se řadí mezi devatenáct států, v nichž je asistovaná sebevražda legální. Mezi další patří Belgie, Itálie, Kanada, Lucembursko, Kolumbie, Německo, Rakousko, Nový Zéland, Španělsko, Portugalsko, Švýcarsko a sedm států USA.

Jaký máte názor na eutanázii?

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Zobrazit další články