16letá dívka na pláži vykopala hlubokou díru, pak se na ni vyhloubený písek sesypal. Na vysvobození čekala 10 minut

Podle záchranářů je vykopávání děr na pláži nebezpečné. Během mžiku se totiž mohou stěny zbortit a tuny písku člověka zavalí. Před časem tak zemřelo sedmileté dítě.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zdánlivě nevinné prázdninové radovánky u moře se mohou snadno zvrtnout v život ohrožující situaci. Pořádné drama zažili lidé v americkém městě San Diego ve státě Kalifornie. Šestnáctiletá dívka vyhrabala na pláži díru, která se propadla, a obrovské masy písku ji zavalily. Podle televize FoxNews se jí záchranáři snažili bleskurychle pomoci, ale byli v časové tísni. Blížil se totiž příliv a moře se nebezpečně blížilo.

Z písku jí trčela jen hlava a ruce

Incident se odehrál na pláži ve čtvrti Mission Beach. Dívka skončila zavalená až po krk v jámě, kterou předtím sama vyhloubila. Z písku jí koukala jen hlava a paže. „Prvním pokusem o záchranu bylo to, že jsme se ji snažili vytáhnout. To se ale nedařilo, takže na řadu přišlo kopání,“ cituje poručíka Jacoba Magnesse z jednotky vodních záchranářů server Today.

Kolem místa nehody se rychle shlukli návštěvníci pláže. Na dvě desítky plavčíků a hasičů zběsile odhazovaly písek lopatami. Zavalená dívka byla při vědomí, a přestože ji nevyzpytatelný písek v díře pevně svíral, mohla dýchat. Podle odborníků jsou uvěznění lidé ve velkém nebezpečí, protože sevření a tíha obrovské masy písku je snadno připraví o kyslík.

Procházka po pláži se změnila v horor, se zdravotním následky bojovali týdny. Pozor, může se to stát i vám

Hloubit v písku díry je nebezpečné

Záchranáři dívku, která s nimi celou dobu komunikovala, průběžně uklidňovali. Vrásky na čele jim však navíc dělal blížící se příliv. Místo incidentu, na kterém se sešel početný dav přihlížejících, bylo jen pár metrů od moře. Odhazování písku lopatami muselo probíhat ve velkém tempu. Po deseti minutách kopání se podařilo dívku z písku vyprostit. Zdála se být jen otřesená a na videu, které zveřejnila televize CBS, je vidět, jak trochu kulhá.

Rodinná idylka na pláži se změnila v tragédii. Malý chlapec málem přišel o nohy kvůli něčemu, co děláme všichni

Lékař dívku vyšetřil v sanitce a ukázalo se, že naštěstí neutrpěla žádná zranění. Převoz do nemocnice tedy nebyl nutný. Podle Magnesse je kopání hlubokých děr na pláži nebezpečné, protože snadno může dojít k závalu. Podobný případ se stal před několika měsíci na pláži Fort Lauderdale v americkém státě Florida. Dvě malé děti hloubily na pláži díru, která se zhroutila, a písek je zasypal. Sedmiletá dívka v nemocnici zemřela.

Co říkáte na dramatický incident na pláži?

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Zobrazit další články