Čechy milovaná destinace se stala nebezpečnou: Úřady dělají, co mohou. Turisté by ale měli vědět, do čeho jdou

Pokud se chystáte na dovolenou na jih Evropy, připravte se na nepříjemné komplikace. Subtropická africká anticyklóna totiž způsobuje, že teploty začínají lámat rekordy.

Žena se ochlazuje ve fontáně i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Češi, kteří o prázdninách cestují po Evropě, by se měli připravit na neobvykle vysoké a zdraví ohrožující teploty. Oblíbené destinace, jako je třeba Itálie, hlásí ukrutná horka a meteorologové varují, že bude hůř. V řadě turisticky vyhledávaných měst, včetně Říma, Boloni, Florencie nebo Neapole, dokonce platí výstraha před vedrem.

Turisté se tísní u kašen a pítek

Na Sicílii a Sardinii mají teploměry stoupat k 44 stupňům Celsia. Podobné počasí má panovat minimálně do konce července. Extrémní vlna veder ochromuje Itálii už nějaký čas, píše server Fakt. Teploty se drží kolem 40 stupňů Celsia, lidé v rozpálených centrech měst uvítají jakoukoli možnost, jak se ochladit. U fontán, kašen, rozstřikovačů vodní mlhy i pítek se tísní davy.

Šéf dělníkům zakázal nosit kraťasy, a to i v nesnesitelných vedrech. Jejich originální řešení bavilo stovky kolemjdoucích

Lidé nosí na hlavách čepice a klobouky. Jako ochranu před sluncem používají také deštníky. V metropoli země se ukázaly být problémem i autobusové zastávky na slunných místech, kde nejsou přístřešky. Čekání na autobus v nesnesitelných vedrech na přímém slunci je pro místní i turisty rizikové. Úřady proto na těchto místech i v centrech instalují velké květináče se stromy, které poskytují alespoň trochu stínu.

Čtyři lidé zemřeli během dvou dní

Horko však neodrazuje turisty, aby zejména atraktivní lokality navštěvovali ve velkém. Podle televize RAI si tropické teploty vyžádaly jen během 14. a 15. července životy čtyř starších lidí. Poblíž Apulie zemřeli na plážích dva senioři, jeden přišel o život v Římě. Čtvrtou obětí se stal 70letý muž na pláži poblíž Bari. V některých oblastech střídají horko intenzivní bouřky s krupobitím mnohdy doprovázené silnými poryvy větru, který už v některých městech napáchal velké škody.

iZdroj fotografie: Unsplash

Subtropická africká anticyklóna, která diktuje počasí v Evropě, se nevyhnula ani pobřeží. Pláže jsou zejména o víkendech přeplněné a pravděpodobně to tak zůstane, dokud extrémní teploty nezeslábnou. Podobné klima momentálně panuje i v Rumunsku, Chorvatsku, Řecku, Srbsku, Turecku, Španělsku nebo třeba na Kypru, uvedl web Euronews.

Co si myslíte o extrémním počasí, které panuje v Evropě?

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Zobrazit další články