Léta hledala svou biologickou matku, která se jí jako miminka vzdala. Ta ji ale sprostě odmítla

Adopce je náročný proces a touha poznat biologické rodiče je v některých jedincích silně zakořeněná. Ne vždy to ale dopadne dobře.

Objímající se ženy i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Adopce je nesmírně náročný a zároveň delikátní proces. Podle webu iPrima je v České republice každoročně okolo 500 žadatelů o dítě, přičemž zdaleka ne všem je vyhověno. Je nutné mít stabilní zaměstnání, které přináší dostatek finančních prostředků, a je tak z výpisů zřejmé, že není problém dítě uživit. Dále je důležité bydlení, fyzický a mentální stav, odpovídající věk, empatie a tolerance či dostatečný čas na výchovu.

Milující prostředí není vše

Kolikrát se stává, že při adopci jsou rozděleni sourozenci, kteří se poté hledají. Po neuvěřitelných 60 letech se například opětovně potkaly sestry, které byly rozděleny jako malé děti. Jejich příběh DámskýDeník přiblížil dříve. Anna Bernacki již od útlého věku věděla, že byla adoptovaná. Přestože si nemůže stěžovat, jelikož dětství i dospívání měla láskyplné, vždy cítila silnou touhu poznat svou biologickou matku.

Od své adoptivní matky věděla, že ji opravdová matka sice nesmírně milovala, ale kvůli nízkému porodnímu věku se o ni nemohla plnohodnotně postarat. Ta potřeba vazby člověka, se kterým sdílí DNA, začala u Anny sílit v období puberty. První aktivní kroky nicméně mohla podniknout až ve svých 18 letech. Do té doby si alespoň mohla setkání představovat. V její mysli to byl šťastný den, kdy se ženy poznají přes celou místnost a vroucně se obejmou. Realita však byla, k jejímu zklamání, zcela jiná.

Srážka s realitou bolí

Při dovršení 18 let začala Anna s hledáním, což ale bylo náročné. Internet v té době neoplýval informacemi jako dnes, a tak se žena zaměřila na studium vysoké školy. Po dokončení školy zkusila štěstí znovu a díky sociálním sítím zjistila adresu své biologické matky. Ihned jí napsala dopis, na který matka odpověděla, a domluvily se na setkání.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Love What Matters: Good News (@lovewhatmatters)

Ženy se setkaly v hotelu napůl cesty. „Moc jsem se těšila, tak hrozně moc!“ řekla Anna pro web LoveWhatMatters. Poznaly se, ale k žádnému objetí nedošlo. Naopak, matka byla zdrženlivá a jako by Annu ani vidět nechtěla. Anna následně zjistila, že je matka téměř slepá, i tak ji ale reakce bolestivě zasáhla. Během dalších setkání se situace nelepšila a Anna zjistila, že s ní matka nechce mít vztah, naopak ji psychicky sdírá. Pro zachování svého vlastního duševního zdraví tak Anna nakonec vztah s biologickou matkou sama ukončila.

Jak byste reagovali na takové odmítnutí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články