Vlny veder a prosluněných dní se nekompromisně blíží a není nic lepšího, než si toto období zlepšit vyzkoušením nového receptu na domácí zmrzlinu.
Domácí zmrzlina má oproti kupované ohromné množství výhod. Nejvíce zřejmá je ta, že máte přehled o všech ingrediencích, a tím pádem i kvalitě vaší zmrzliny. Je to také výhodné, když chcete někomu udělat radost, protože říct „Udělala jsem ti domácí zmrzlinu z lásky“ zní mnohem lépe než „Koupila jsem zmrzlinu, kdyžtak si ji vezmi, je v mrazáku“. Proto si dnes na ni ukážeme recept, tento bude konkrétně z kefíru.
Proč zrovna kefír?
Kefír je fermentovaný nápoj, který je úžasným zdrojem živin. Obsahuje bílkoviny, fosfor, vápník, hořčík, vitamín K2 a dokonce i slušné množství vitamínu D. Má spoustu výhod pro naše zdraví, zlepšuje například kvalitu našich kostí (to je také ovlivněno vitamínem K2). Jeho pravidelná konzumace snižuje riziko zlomenin až o 81 %.
Kefír také snižuje riziko vzniku osteoporózy, což je onemocnění, kvůli kterému se naše kosti stávají o hodně křehčí, a mnohonásobně se tak zvyšuje riziko vzniku zlomenin. Kefír navíc obsahuje více probiotik než běžné jogurty. Probiotika jsou mikroorganismy, jež pomáhají správnému trávení, regulaci hmotnosti a duševnímu zdraví. Kefír sice není tolik propagován jako ostatní mléčné výrobky, ale rozhodně je v tomto ohledu nejúčinnější.
Ingredience a postup
Teď už si ukážeme, jak si takovou lahodnou zmrzlinu připravit. Budete potřebovat:
- Jeden litr kefíru
- 200 ml zakysané smetany
- 20 gramů želatiny
- Čtvrtinu šálku vody
- Jeden šálek cukru
- Půl lžičky vanilkového cukru
- 150 gramů jahod (pokud máte raději například borůvky, bude s nimi tento recept fungovat také, fantazii se meze nekladou)
- Mixér
- Hrnec
Nejprve smíchejte želatinu s vodou a nechte ji vstřebat, aby pořádně nabobtnala. Mezitím si kefír rozšlehejte s cukrem, zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem. Poté vezměte želatinu, vložte ji do hrnce a míchejte na mírném ohni. Po vychladnutí ji přidejte ke směsi z kefíru a důkladně rozmixujte. Teď už jen umyjte jahody, nakrájejte je na kousky, vmíchejte do vzniklé zmrzliny a nalijte ji do jakékoliv formy či krabičky. Nechte v mrazáku pár hodin a můžete podávat. Dobrou chuť!