Hned po porodu utekla z nemocnice a zmizela. Bála se, že přijde o svého partnera

Partner těhotnou dívku brutálně zbil a znásilnil, ale když přijela incident řešit policie, odmítla na něj podat trestní oznámení. Hned po porodu za ním zase spěchala.

nemocnice porod i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Násilí mezi partnery je stále tak trochu tabuizované téma. Nejenže se ženy o problému stydí mluvit, ale velmi často jsou na tyranovi psychicky i finančně závislé a odmítají na něj poštvat policii. Snášejí facky, kopance, ponižování i sexuální násilí. Vymanit se z toxického vztahu není snadné. Někdy žena najde sílu odejít, až když otěhotní. Stává se ale, že ani příchod miminka na svět jí v návratu k násilníkovi nezabrání.

Pár hodin po porodu utekla z nemocnice

V podobné situaci se ocitla i těhotná dívka z polské Toruně. Deset hodin po porodu utekla z nemocnice a vrátila se k partnerovi. Případ je složitější, protože jde o bezdomovkyni. „Nevidíme je, nechceme je vidět. Na ulici se žena kvůli bezpečí přizpůsobuje muži. Ví, že sama nepřežije. Je vystavena násilí i skupinovému znásilnění. Partner ji také týrá, ale pro ni je to lepší varianta,“ řekla prezidentka nadace Nie Tylko Matka Polka Agata Chyżewska-Pawlikowska rádiu Eska.

Organizace, která se ve městě stará o ženy bez domova, nabídla dívce pomoc. „Zorganizovali jsme sbírku a připravili vše, co novorozenec i matka potřebovali. Od začátku bylo jasné, že dítě půjde do adopčního centra,“ uvedla šéfka nadace s tím, že krátce po porodu dívka utekla z nemocnice, miminko i všechny věci tam nechala, nikomu nic neřekla a vrátila se k partnerovi do termálního stanu, který jako provizorní zimní noclehárnu zřídila charita.  

I když byla těhotná, zbil ji a znásilnil

Později vyšlo najevo, že na žádost dalších žen musela na místě, kde stany stály, zasahovat policie. Těhotná dívka ležela na zemi zkrvavená a potlučená, ale odmítla útok ohlásit. „Ukázalo se, že ji zmlátil a znásilnil její partner. Několik hodin poté porodila a musela nechat své dítě v nemocnici. Právě k němu se chtěla tak rychle vrátit. Bála se, že by ho jinak ztratila a neměla by kde žít. On a ten stan byli to jediné, co měla,“ vypráví prezidentka nadace.

Porodní sál s lékaři a novorzencem iZdroj fotografie: Depositphotos

Příběh dívky s šéfkou charitativní nadace otřásl. Upozorňuje na to, že bezdomovectvím se nikdo systematicky nezabývá. „Osamělé ženy bez domova jsou vystaveny skupinovému znásilňování, jsou bity a klesají na dno pouliční hierarchie. Potřebují mužského ochránce a to, že na nich i on páchá násilí, jim přijde nakonec normální,“ dodala prezidentka s tím, že pocit nejistoty je u nich tak velký, že jsou schopné podvolit se v podstatě ve všem.

Žena bez domova porodila na ulici

Život na ulici je pro těhotné ženy extrémně náročný. Přesto většinou nevyhledávají pomoc ani lékařskou péči. Podle serveru DailyMail ve čtvrti Tenderloin v americkém San Franciscu bezdomovkyně porodila dítě za bílého dne přímo na ulici. Pomáhali jí kolemjdoucí. Čtvrť je nechvalně proslulá drogově závislými bezdomovci. Matku i dítě převezli záchranáři do nemocnice. Na DámskémDeníku jsme psali i o jiné narkomance bez domova, které porodila miminko, jehož osud se zajímavě vyvinul.

Proč je pro týrané ženy obtížné opustit partnera?

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Zobrazit další články