Podle obrázku se vám tento dort může zdát poměrně složitý. I přes to, kolik má pater, se ale jedná o velmi jednoduchý recept, který určitě všichni hravě zvládnete. Tak žádné výmluvy a hurá do toho!
Jednoduchý a rychlý recept na čokoládový dort, který zmizí ze stolu rychlostí blesku. Suroviny, které budete potřebovat jsou zcela základní a zpravidla se najdou v každé domácnosti, která miluje čokoládu. Zaručujeme vám, že vám zbyde na talíři jenom pár drobků.
Na přípravu dortu budete potřebovat tyto suroviny
Těsto:
- 6 polévkových lžic mouky
- 1 prášek do pečiva
- 7 celých vajec
- 2 lžíce hořkého kakaa
- 2 lžíce cukru
Náplň:
- 250 g mletých ořechů (nejlépe vlašských)
- 5 vaječných bílků
- 100 g cukru krupice
- 1 ½ polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce mouky
- čajová lžička prášku do pečiva
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 5 vaječných žloutků
- 100 g cukru krupice
- 250 g másla s pokojovou teplotou
- 1 ½ polévkové lžíce škrobu
Poleva
- 4 polévkové lžíce másla
- 4 polévkové lžíce kakaa
- 2 polévkové lžíce cukru
Postup přípravy
Nejprve je potřeba upéct korpus. Oddělte vaječné bílky od žloutků, přidejte trošku soli a ušlehejte sníh. Až bude sníh hotový, pomalu do něj vmíchávejte cukr po malém množství tak, aby vám sníh nespadl. Postupně do této směsi přimíchávejte po jednom všechny zbylé žloutky. Opět velmi opatrně a pomalu. Až budete mít směs vajec nachystanou, prosejte zbytek ingrediencí, které se do těsta přidávají (mouka, prášek do pečiva, kakao) a opatrně je vmíchejte do směsi vajec. Tím vytvoříte těsto na korpus. Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 ° C do upečení. Po upečení vyjměte z trouby, až korpus vychladne, rozkrojte ho.
Nyní se vrhněte na přípravu ořechového krému. Postup přípravy je velmi podobný předchozímu. Z vaječných bílků opět ušlehejte sníh, přidejte k němu trochu soli a po malých dávkách přimíchávejte cukr. Pokud nemáte ořechy namleté, už je nejvyšší čas. Namleté ořechy smíchejte s moukou, medem a práškem do pečiva. Promíchejte, aby rozložení surovin bylo rovnoměrné. Opět vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 ° C v předehřáté troubě zhruba 30-40 minut.
Po ořechovém krému je čas na přípravu náplně. Množství mléka rozdělte na dva stejně velké díly. První polovinu mléka smíchejte s moukou a vaječnými žloutky tak, aby se vytvořilo sjednocené tekuté těsto. Druhou polovinu mléka dejte do malého hrnce a vařte jej na mírném ohni za stálého míchání, aby se nepřipálilo. K tomuto mléku na mírný oheň přidejte cukr a vanilkový cukr. Až se mléko s cukry začne vařit, přidejte do hrnce první polovinu mléka smíchanou s vaječnými žloutky. Vařte tak dlouho, dokud celá směs nezhoustne. Pak nechte směs vychladnout a přidejte k ní máslo s pokojovou teplotou, opět sjednoťte.
Nejprve umístěte tmavý piškot, pak bílý krém, na to ořechový krém a přiklopte druhou polovinou piškotu. Na polevu vařte mléko s cukrem, pak přidejte kakao, důkladně promíchejte nechte vychladnout a polijte čokoládový dort.