Někde se jí říká „buď ticho a polykej“, protože nikdo u stolu během konzumace nevydává žádný zvuk. Je to skvělá dobrota, po které se jen zapráší. Její příprava není náročná.
Polenta se může připravit v podstatě s čímkoliv a je připravená velmi rychle. Můžete ji orestovat, udělat z ní knedlíky, noky, nechat ji ztuhnout a ogrilovat. Polentu můžete zařadit do jídelníčku, ale protože se jedná o kukuřici, nedá se srovnat například s quinoou.
Polenta je hotová během několika minut
Na pečenou polentu budete potřebovat:
- 300 g kukuřičné mouky
- 300 g uzené vepřové šunky
- 200 g sýru ricotta
- 200 g sýru Telemea
- 200 ml šlehačky
- 1,5 l mléka
- 4 vejce
- 2 lžíce oleje
- ½ lžičky soli
Nejdříve si vepřovou šunku nakrájejte na malé kousky. Rozpalte pánev a smažte je na olivovém oleji asi 5 minut. Mléko uvařte, přidejte sůl a zamíchejte. Když mléko začne vřít, přidejte kukuřičnou mouku. Dobře promíchejte pomocí šlehače, dokud nezískáte jemné a homogenní složení.
Získanou polentu odstavte z plotny
Přidejte do ní smetanu nebo jogurt a promíchejte do hladké konzistence. Plech na pečení vymažte máslem. Nalijte na něj třetinu množství a vyrovnejte. Nahoru dejte poloviční množství telemea, nastrouhaného na struhadle a sýr ricotta. Přidejte třetinu šunky a zakryjte druhou částí polenty. Přidejte zbývající sýr a druhou třetinu šunky. Nakonec dejte další polentu.
Lžící vytvarujte čtyři otvory, do kterých vložíte vejce. Nahoru poté dejte zbývající šunku. Nakonec dejte do trouby péct při 180 stupních na 30 minut. Vepřové maso je jedno z nejvíce konzumovaných na světě. Vepřová šunka, uzené maso, slanina nebo klobásy, to je jen malý výčet toho, co mají lidi rádi. Vepřové maso je bohaté na bílkoviny, vitaminy a minerály. Měli byste ho tedy zařadit do jídelníčku, společně s ostatními druhy mas. Bílkoviny jsou důležité pro udržení svalové hmoty, proto byste je měli pravidelně doplňovat a měly by tvořit velkou část jídelníčku. Společně s bílkovinami jsou důležité také zdravé tuky a sacharidy a nezapomínejte tak na vlákninu.