Pod pokličkou Noci na Karlštejně to pěkně bublalo. Tereza Brodská odhalila tajemství kultovní hudební komedie

Při natáčení filmu s nezapomenutelnou hudbou Karla Svobody se na place děla spousta věcí, o kterých diváci nemají zdání. Dcera ikon českého filmu některé prozradila.

Herečka Tereza Brodská i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Zajímavé dění v zákulisí natáčení jednoho z nejpopulárnějších českých kinematografických pokladů, Noci na Karlštejně, odtajnila čtyřiapadesátiletá herečka Tereza Brodská. Přestože v době natáčení byla malá, dobře si vzpomíná na řadu překvapivých situací, které se na place odehrály. Má také obdivuhodný archiv unikátních fotografií. Ve filmu totiž v hlavních rolích zazářili její slavní rodiče Jana Brejchová (83) a Vlastimil Brodský (†81).

Brejchová má panický strach z koní

Na natáčení oblíbené hudební komedie byla Brodská se svými rodiči. Na sociálních sítích zveřejnila fotografii s maminkou v kostýmu Elišky Pomořanské a zavzpomínala, co se během doby, kdy mohla obdivně přihlížet hereckému umění nejen svých rodičů, také dělo kolem. Nepostradatelnými pomocníky ve výpravném historickém filmu byli koně. „Maminka má panickou hrůzu z koní! A ve scéně, kdy má Eliška Pomořanská ,oficiálně‘ přijet na hrad Karlštejn na koni, nastal zásadní problém,“ prozradila Brodská.

Hlavní hrdinka totiž měla dobový způsob přepravování lidí bravurně ovládat. „Původně měla na koni přicválat! Tak to se maminka zhroutila! Tak dobře, řekl režisér Zdeněk Podskalský. Tak jen pomalu na tom koni přiklusej! Máma: To v žádném případě! Podskalský: Tak jen pomalu na tom koni přijedeš. Máma: Né! Tak jí přidělili takového koňovodiče! A začalo pro něj peklo!“ popisuje Brodská dění, které se odehrálo při natáčení.

Brodského vyplísnila uznávaná legenda

Když na koně herečka usedla, obavy nezmizely. „Máma na koni, on držel uzdu a máma začala: Ježiši, co ten kůň dělá s tím ocasem? Pán: Paní Brejchová, to ti koně dělají normálně! Máma: Ale teď zaklepal hlavou? To se plaší? Pán: Né, to odhání mouchy… A takhle to pokračovalo dost dlouhou chvíli. A když už se maminka zase děsila, když se kůň otřásl, pán už s nervy nevydržel a pravil: Paní Brejchová! Ten kůň se pod vámi ale musí hýbat!“ uvedla Brodská s tím, že pak už prý byl klid.

Lehké to při natáčení Noci na Karlštejně ale neměl ani její otec, který si střihl roli proslulého otce vlasti Karla IV. „Asi po týdnu natáčení za ním přišel pan Höger, vzal si ho stranou a pravil: Pane kolego, vy hodláte toho Karla IV. hrát pořád takhle?“ prozradila Brodská jemný profesní rýpanec, který jejímu otci uštědřila uznávaná herecká legenda. Podle herečky ale oba rodiče zvládli natáčení kultovního snímku na výbornou.

Film pohřbil šestnáctileté manželství

Zajímavé je, že chybělo málo a Brejchová ani Brodský se v divácky velmi úspěšném komediálním filmu málem neobjevili. Režisér totiž váhal nad tím, zda by roli Elišky Pomořanské neměl kvůli zpěvu spíš svěřit zpěvačce Heleně Vondráčkové. Kvůli tomu, že Brejchová roli přijala, Brodský o svém angažmá váhal. Přesvědčil ho až odborný poradce. Nakonec ale film šestnáctileté manželství slavného hereckého páru zničil. Brejchová se během natáčení zamilovala do jednoho z nejlepších přátel svého muže, Jaromíra Hanzlíka.

Co vás nejvíc upoutalo na filmu Noc na Karlštejně?

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Zobrazit další články