Je dobré se vyhnout těmto potravinám: Mohou mít vliv na rozvoj rakoviny

Zdraví člověka se přímo odvíjí od stravy. Zejména pacienti s nádorovými onemocněními by si měli dávat pozor na následující potraviny, které mohou zvyšovat rychlost a šíření rakovinných buněk.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Světová zdravotnická organizace WHO zahájila kampaň ke zvýšení povědomí o potravinách, které mohou výrazně uškodit lidskému zdraví. Nejsou vhodné pro pacienty s rakovinou, protože vyživují rakovinné buňky a přispívají k jejich růstu a množení. Vyhýbáním se těmto potravinám, nebo alespoň konzumaci nadměrného množství, významně ulehčíte svému organismu.

iZdroj fotografie: Pixabay
Rakovina je obávanou nebezpečnou nemocí

Losos je bezpečný, ale jen některý

Odborníci se shodují na tom, že losos odchovaný na rybí farmě obsahuje velké množství dioxinů, PCB a dalších karcinogenů. Chemikálie PDB absorbují ženský hormon estradiol, který stimuluje množení rakovinných buněk. Losos ulovený v přirozeném prostředí ale nebezpečný není. Třeba jen v USA ale pochází z takových farem více než polovina dostupných lososů.

iZdroj obrázku: Pixabay
Běkteré potraviny dokážou rakovině předcházet

Nebezpečné mohou být i potraviny z plechovek, například konzervovaná rajčata. Vnitřní strany plechovek jsou totiž opatřené vrstvou BPA, která je odděluje od kovu, ale zároveň narušuje hormonální rovnováhu a může způsobovat obezitu, neplodnost a rakovinu. BPA se používá k výrobě pryskyřice a má velmi špatný účinek na ženské hormony.

Pozor na umělá sladidla

Sycené alkoholické nápoje obsahují velké množství sladidla aspartam. Toto umělé sladidlo podporuje rozvoj rakoviny prsu, může ale také přispět k růstu již existujících nádorů a inzulínové rezistenci. Pravidelným pitím se také zvyšuje šance na infarkt. U těhotných žen mohou způsobit vrozené vady dítěte. 

iZdroj fotografie: Pixabay
Jsou i potraviny, které jsou velkým rizikem

Pozor si dejte i na popcorn v sáčku. Obsahuje umělá aromata, která představují nebezpečí pro játra, ale také kyselinu perfluoroktanovou, která údajně rovněž může přispívat ke vzniku rakoviny. Ta se nachází v obalu produktu a kromě rakoviny má také vliv na problémy s trávením a s kůží.

Brambůrky si raději odepřete

Bramborové lupínky obsahují spoustu kalorií, takže jejich konzumace bývá často spojovaná s obezitou. Mohou také zvýšit krevní tlak, a to kvůli množství soli. Často navíc obsahují karcinogenní umělé zvýrazňovače chuti. Během jejich výroby při vysokých teplotách vzniká akrylamid, který může způsobovat rakovinu.

iZdroj fotografie: Pixabay
Správný jídelníček je první krok k lepšímu zdraví

Dobře na tom nejsou ani uzené a solené potraviny nebo nakládaná zelenina. Obsahují mnoho dusičnanů a dusitanů, které ztěžují trávení a v závažných případech způsobují rakovinu. Nebezpečím jsou zejména salámy a uzeniny. Kromě toho zatěžují trávení, je proto vhodné najít jinou, zdravější alternativu masných výrobků.

GMO není nic příznivého

Geneticky modifikovaným potravinám není snadné se vyhnout, protože jsou obsažené téměř ve všem. V mnoha případech mohou způsobit vnitřní zánět a dokonce i rakovinu, oslabují imunitní systém a mají nepříznivý vliv na játra a mozek. Škodlivý je také krystalový cukr, který zvyšuje hladinu inzulínu v krvi a tím podporuje množení rakovinotvorných buněk. Vyhněte se i kukuřičným sirupům a nápojům obsahujícím umělá sladidla, která jsou pro organismus rovněž velmi zatěžující.

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články