Nová studie: krevní skupina může ovlivnit průběh nemoci Covid-19

Koronavirus ohrožuje celý svět a nyní vědci přišli se zajímavým zjištěním. Podle odborníků může mít vliv na riziko nákazy, i na průběh nemoci dokonce i krevní skupina.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Potýkáme se s ním již téměř rok, ale Covid-19 nadále skrývá mnoho tajemství a otázek ohledně jen rozhodně neubývá. Jednou z nich je, proč někteří lidé procházejí nemocí zcela asymptomaticky, zatímco jiní bojují s infekcí na smrt a na život, i když by se na první pohled mohlo zdát, že mají stejné šance? Vědecký časopis „Blood Advanced“ nedávno zveřejnil výsledky výzkumu, který ukazuje, že krevní skupina může ovlivnit průběh infekce koronavirem SARS-CoV-2. Základními příznaky onemocnění jsou:

  • vysoké teploty,
  • kašel a rýma,
  • dušnost,
  • ztráta čichu a chuti.

Zajímavá studie

Analýzu provedla Americká společnost pro hematologii (ASH) na vzorku více než 470 000 lidí infikovaných Covid-19 v Dánsku. Výsledky byly překvapivé! Ukázalo se, že lidé s krevní skupinou 0 měli nejen menší pravděpodobnost vzniku závažnějších forem infekce, ale také menší pravděpodobnost, že se nakazí. Samozřejmě to neznamená, že tato krevní skupina je nedotknutelná, ale její vlastníci mohou být trochu klidnější.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Některé krevní skupiny mají menší pravděpodobnost nákazy

Aby byly výsledky studií ASH ještě důvěryhodnější, byly porovnány s výsledky více než 2,2 milionu infikovaných lidí z celého světa. Jak to dopadlo? Dřívější závěry byly potvrzeny. Bylo potvrzeno, že lidé s krevní skupinou 0 mají obvykle mírnější průběh nemoci, je u nich méně pravděpodobné, že se u nich rozvinou různé druhy komplikací, a je také méně pravděpodobné, že se virem nakazí.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Krevní skupina může mít vliv také na průběh nemoci

Krevní skupina není jediným klíčovým prvkem

Výzkumy potvrdili, že pacienti s krevní skupinou A i AB měli nejčastěji vážné příznaky a také nejvíc umírali. Klíčovou roli v průběhu infekce ale hraje nejen krevní skupina, ale i další onemocnění, kterými pacienti trpí, jako je hypertenze nebo obezita. Důležitý je také věk pacienta. Odhaduje se, že jeden z pěti infikovaných lidí ve věku nad 80 let zemře na infekce Covid-19. Kvůli své krevní skupině proto nemusíte panikařit, pokud se jinak pyšníte skvělým zdravím.

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Zobrazit další články