Výborné a rychlé langoše se zakysanou smetanou a spoustou sýra

Langoš je známé jídlo ze stánků s rychlým občerstvením. Připravit si ho však můžete i velmi snadno doma. A místo kečupu vyzkoušejte zakysanou smetanu.

i Zdroj obrázku: flickr
                   

Oblíbené jídlo z českých fastfoodů a letních festivalů si bez větší námahy uděláte i doma, navíc budete přesně znát složení a zaručíte lepší hygienické podmínky, než jaké nabízí neznámý prodejce. Nejedná se sice o dietní jídlo, právě naopak, ale jednou za čas je třeba udělat svým chuťovým buňkám radost.

Langoše navíc milují i děti, můžete je tedy nachystat společně, jen dejte pozor při finálním smažení, rozpálený tuk je nevyzpytatelný a může stříkat ven z pánve, tady tedy asistenci dětí vynechejte.

iZdroj obrázku: flickr
Langoš je známé maďarské jídlo

Připravte si maďarské smažené placky s česnekem a spoustou sýra

Langoše jsou smažené placky z kynutého těsta, pocházející z Maďarska. Jsou oblíbené pro svoji jednoduchost a sytost. Pro jejich přípravu budete potřebovat:

  • 15 g droždí,
  • 2 lžíce mouky + 200 g mouky,
  • špetku cukru,
  • špetku soli,
  • 100 g brambor,
  • kávovou lžičku drceného kmínu
  • zakysanou smetanu (na dochucení).
iZdroj obrázku: Pixabay.com
Bez kmínu ani rány

Základem úspěchu je těsto a doba smažení

Příprava těsta je jednoduchá, stačí dodržovat postup: smíchejte 15 g droždí se dvěma lžícemi mouky, špetkou cukru a 1/2 šálku vlažné vody, poté přidejte 200 g mouky, 100 g uvařených oloupaných brambor, ještě za tepla lisovaných, a přidejte trošku vody, abyste dosáhli optimální hustoty těsta. To by nemělo být ani moc tuhé, ani řídké.

iZdroj fotografie: Pixabay
Kvalitní brambory jsou základ

Pokud chcete, můžete do těsta přidat lžičku drceného kmínu, ale není to nutné. Poté na pomoučněném vále těsto rozválíme a vykrájíme kulaté placky. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran do zlatova, můžeme použít i fritézu.

iZdroj obrázku: flickr
Zkuste místo kečupu smetanu

Hotové langoše odkládáme na savý papír nebo ubrousky, abychom je zbavili přebytečného tuku. Usmažené langoše osolíme, potřeme zakysanou smetanou a bohatě posypeme strouhaným sýrem. Pokud chcete, můžete ho ještě před pomazáním smetanou potřít česnekem, případně kečupem. Podávat se mohou také se šunkou, dipem nebo čímkoliv, co vám žaludek a fantazie dovolí. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Zobrazit další články