Milujete maso a hledáte různé nové recepty, které byste ochutnali? Pokud ano, zkuste třeba delikátní a lahodné závitky, kde nechybí ani mleté maso.
Pravděpodobně letos kvůli pandemii koronaviru vaříte mnohem častěji než kdy dříve. Neustálá práce z domova, děti, které do školy víc nechodí, než chodí, zavřené restaurace, to vše vás nutí hledat další a další recepty na přípravu obědů a teplých večeří.
Vyzkoušejte náš recept na zapečené masové závitky s bešamelem a uvidíte, že se zařadí mezi vaše stálice. Pokrm je poměrně nenáročný na přípravu, ale pečení masa je zdlouhavé, počítejte s tím, že abyste mohli jídlo podávat v poledne, musíte začít s přípravou kolem deváté.
Dva druhy masa spolu tvoří neotřelou kombinaci
Tento recept rozhodně není určený vegetariánům. Maso je zde obaleno v dalším mase a určitě je nelze ničím nahradit. Budete potřebovat přibližně 1,5 kg masa, nejlépe vepřového, nakrájeného na tenké plátky. Maso můžete naklepat paličkou, osolit, opepřit a nechat odpočinout.
Mezitím si připravte nádivku
- 1 kg mletého masa
- 3 namočené a vymačkané rohlíky
- 4 vařená vejce nakrájená nadrobno
- 2 syrová vejce
- 2 nakrájené cibule
- nasekaná petrželka
- mletý pepř
- majoránka
- nasekaný česnek
Všechny zmíněné ingredience smíchejte a důkladně propracujte. Vzniklou směs obalte připravenými plátky masa.
Maso dejte péct a připravte si bešamel
Nachystané závitky vložte do vymazaného pekáčku, ten přikryjte alobalem a pečte přibližně dvě hodiny na 180 stupňů. Když se maso bude péct, připravte si poslední krok receptu, bešamelovou omáčku. Polovinu kostky másla rozehřejte na mírném ohni a přidejte 3 lžíce hladké mouky, pomalu přilévejte mléko.
Přiveďte k varu a vmíchejte 10 dkg obyčejného a 10 dkg uzeného sýra, poté pokračujte ve vaření, dokud nezhoustne. Až bude maso měkké, přelejeme je bešamelem a vrátíme do trouby zhruba na půl hodiny. Ideální přílohou jsou pečené brambory, hodí se ale i bramborová kaše nebo noky. Dobrou chuť!