Výtečný recept na smažené vepřové řízky podle Magdy Gessler

Řízky jsou známým a samozřejmě také populárním jídlem. Řada lidí si myslí, že variace na ně neexistují, ale to není až tak pravda. Zkuste právě tento recept, který zaujme výslednou chutí.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Vepřové řízky jistě znáte. V Česku totiž patří mezi jedny z nejoblíbenějších pokrmů. Zejména si je užíváme v období Vánoc s bramborovým salátem. Připravit si skvělé a šťavnaté řízečky je ovšem možné kdykoliv v roce. Chtěli byste si recept ozvláštnit? Pak se inspirujte polskou kuchařkou Magdou Gessler, která v Polsku figuruje i jako porotkyně kuchařské show Masterchef. 

Potřebné suroviny k přípravě vepřových řízků podle Magdy Gessler

Obstarejte si tyto ingredience: 

  • 400 gramů vepřové panenky
  • 400 gramů vepřové krkovice (libovější)
  • 1 šálek hladké mouky
  • 4 vejce
iZdroj fotografie: Pixabay.com
Základem je dobrá strouhanka

Dále budete potřebovat 1 šálek strouhanky, 2 větší cibule, 4 lžíce vepřového sádla, sůl a mletý pepř dle chuti. 

Pracovní postup, díky němuž připravíte vepřové řízky s cibulí podle Magdy Gessler

V první fázi si nakrájejte vepřovou panenku i krkovici na tenčí plátky (obdobně velké) a ty poklepejte paličkou z obou stran. Pak ochuťte solí a mletým pepřem dle preferencí a nechte asi půl hodiny stranou na talíři.

Mezitím si oloupejte cibule a následně je nastrouhejte nahrubo do středně velké misky. Nyní si k ruce vezměte tři misky. Do jedné nasypte hladkou mouku, do druhé strouhanku a ve třetí rozšlehejte vejce s trochou soli a pepřem. 

iZdroj fotografie: Pixabay
Řízky miluje každý

Tvoření vepřových řízků s cibulí a fáze smažení

Posléze se pusťte do kompletace řízků a jejich obalování. Na naklepaný plátek vepřové panenky naneste vrstvu strouhané cibule a na ní přiložte plátek krkovice. Dobře přitiskněte a obalte masový „sendvič“ nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaných vajíčkách, a nakonec ve strouhance. Takto získáte zhruba 4 až 5 porcí.

Dále si v pánvi rozpusťte a rozpalte vepřové sádlo a v něm smažte řízky dozlatova z obou stran. Před podáváním nechte okapat tuk na savých papírových utěrkách. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Zkuste netradiční postup

Servírování vepřových řízků podle Magdy Gessler

Kuchařka Magda tvrdí, že díky šťavnaté cibuli a smažení na vepřovém sádle jsou tyto vepřové řízky zcela mimořádné. Tak ochutnejte a přesvědčte se o jejích slovech sami. Vařte jako opravdový šéfkuchař a udělejte radost svým nejbližším dokonalou pochoutkou k obědu či k večeři.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Jedinečná příloha jež neomrzí

K řízku se hodí lehčí bramborový salát, vařené brambory, nebo bramborová kaše. Doplnit porci lze i zeleninový salátek či zeleninu ve sladkokyselém nálevu (cibulky, okurky, čalamáda). Přejeme vám dobrou chuť.

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Zobrazit další články