Je vaše trouba plná nečistot, že se v ní doslova pojíte péct? Nemusíte se obávat náročnosti čištění. Pokud místo chemie z obchodu použijete jednoduchý domácí čistič, bude doslova zářit čistotou.
Trouba je jedním z kuchyňských spotřebičů, které většina z nás používá každý týden, někdy i několikrát za jediný týden. Ať už se jedná o maso, zeleninu nebo těstoviny, zapékané pokrmy jsou v Čechách velice oblíbené a v troubě můžete připravit své rodině vynikající jídlo, které si budou vychutnávat. Ale co samotná trouba? Stejně jako o jiné části své domácnosti, také o ni se musíme starat, pečovat a udržovat ji v čistotě. Zaslouží si pravidelné čištění, ale rozhodně ne příliš vašeho času a úsilí.
Jak vyčistit troubu
Proto vám přinášíme tradiční tip na čištění, který zvládne každý. Při údržbě budete potřebovat gumové rukavice, mokrý hadřík, ohnivzdornou mísu vhodnou do trouby a suchý hadřík. Předtím, než začnete se samotným čištěním, vypněte troubu. Nasaďte si gumové rukavice a vlhkým hadříkem otřete a odstraňte veškeré nečistoty, které lze snadno odstranit. Poté dovnitř vraťte mřížku.
Na čištění jako takové vám bude stačit:
- bílý ocet
- jedlá soda
Příprava čisticího prostředku
Nalijte vodu a 10% bílý ocet do poloviny ohnivzdorné misky. Zapněte troubu a nastavte co nejvyšší teplotu. Zavřete troubu a neotvírejte je po dobu dvou hodin. Horká pára uvolní veškerou špínu a snadno ji odstraní. Díky tomu se snadno a prakticky bez práce zbavíte nečistot, které byste jinak zdlouhavě a složitě odstraňovali ručně. Tento způsob vám ušetří spoustu práce a drahocenného času.
Samotné čištění
Mezitím si můžete připravit pastu z jedlé sody a trochy vody. Potřete s ní troubu a zapněte gril. Rychle zjistíte, jak snadno a bez námahy se zbavíte špíny. Nakonec dokončete práci čistým vlhkým hadříkem a poté vytřete celou troubu do sucha jiným hadříkem. A po špíně nebude ani stopa! Může se to zdát složité, ale ve skutečnosti není. Špína jednoduše pustí díky octu a páře, a poté zbytky vyčistíte pomocí jedlé sody, která vyčistí prakticky cokoli.