Jídelníček podle typu vaší pleti: Jezte správně a rozlučte se s neduhy a předčasným stárnutím

Každý člověk je originál a platí na něj něco jiného. Stejně tak rozlišujeme několik typů pleti, ke kterým je nutno přihlédnout, když chceme udělat maximum pro její zdraví.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Krása vychází zevnitř. To, co je důležité, je očím neviditelné. Možná že jste během svého života také poslouchali, jak více než na vzhledu. záleží na tom, co máme uvnitř. A je to pravda – kdo jste, je důležitější než to, jak vypadáte. Ale to neznamená, že péče o zevnějšek, včetně péče o pleť, znamená narcismus nebo plýtvání časem. Naopak – kůže je náš největší orgán a aby mohla dobře sloužit, potřebuje adekvátní péči.

Stejně jako každá osobnost je i naše pleť individuální

„Pokud jde o kůži a povrch kůže, mnoho lidí si myslí, že je potřebují především mazat mastmi,“ říká Lisa Moskovitzová, generální ředitelka New York Nutrition Group a partnerka Seeds of Change. Mnoho z toho, co vidíme navenek, je výsledkem toho, co se děje uvnitř. Jídlo je toho součástí.” S tím souhlasí Michele Greenová, kosmetická dermatoložka sídlící v New Yorku.

„Strava primárně ovlivňuje hladiny různých hormonů v těle a hormony regulují mnoho přirozených procesů, které se vyskytují v těle,“ říká Greenová. „To znamená, že celkové zdraví a vzhled pokožky jsou nevyhnutelně úzce spjaty s hormonálními výkyvy, které jsou ovlivněny stravou.“ Greenová říká, že zařazením určitých potravin do našeho jídelníčku a vyloučení jiných může pomoci vylepšit zdraví a vzhled naší pleť. 

iZdroj fotografie: Pixabay

A jak zjistit, které to jsou? Stejně jako když si vybíráme správný pleťový krém, nebo make-up! Podle typu naší pleti. Tři odborníci dali dohromady seznam tipů, co jíst na základě potřeb vaší pokožky. Každému typu pleti vyhovuje něco jiného i v běžné péči – frekvence mytí vlasů, denní režim i osvědčené kosmetické produkty. 

Jak si diagnostikovat svůj typ pleti

Než začnete plnit svůj nákupní košík, musíte zjistit, jaký typ pleti máte. Michele Greenová doporučuje začít tím, že po vyčištění pleti nebudete používat žádné produkty a budete si všímat toho, jak vypadá po několika hodinách. Existuje několik vodítek, které vám mohou pomoci určit, jaký typ máte. Obecně existují tři hlavní typy pleti: suchá, normální, mastná a smíšená. 

iZdroj fotografie: Pixabay

Pokud se v průběhu času na naší pleti nevyskytnou žádné problémy, jsme šťastní majitelé normální pleti. Pokud nás ale trápí akné, odlupování šupinek kůže, či nepříjemné pnutí, naše pleť vyžaduje speciální péči. Základní rozlišení je podle Greenové jednoduché – lesklá pleť bude mastná, pokud nás trápí šupinky, začervenání nebo podráždění, máme suchou pleť. A pokud se některé části našeho obličeje mastí a jiné jsou suché, máme smíšený typ pleti.

Nejlepší a nejhorší potraviny pro suchou pokožku 

Zní to naprosto banálně, ale pokud je vaše pokožka suchá, může mít žízeň. „Chtělo by to se více zamyslet nad hydratací,“ říká Moskovitzová. Pití 2 litrů vody denně může pomoci, ale pokud máme problém do sebe přijmout tolik tekutiny v nápojích, můžeme si pomoci například ovocem, jako je meloun, nebo polévkami.

Greenová navíc radí, že můžete potřebnou vláhu můžeme do své pokožky dopravit také prostřednictvím mastných kyselin, jako jsou ty, které se nacházejí v avokádu, olivovém oleji nebo lososu. Pomůže nám také omezení příjmu potravin a nápojů, které dehydrují. Kofein a alkohol patří k těm nejhorším. Lisa Moskovitzová uvádí, že dostačující by mělo být snížení příjmu kofeinu na 400 miligramů denně, což odpovídá 2–3 šálkům.  

iZdroj fotografie: Depositphotos

Suchá pokožka však není jen projevem dehydratace, k jejímu vysušování rovněž může přispívat nedostatek vitamínů, především skupin A a C. V takovém případě naše odbornice Michele Greenová doporučuje zařadit do svého jídelníčků větší množství zeleniny jako špenát, brokolice nebo sladké brambory.

Nejlepší a nejhorší potraviny pro mastnou pleť 

Zní vám logicky, že abyste se zbavili mastnoty, je potřeba snížit množství oleje v jídlech, která jíme? Lisa Moskovitzová říká, že to zní zajímavě, ale že to není nutně nejlepší cesta. „Lidé automaticky předpokládají, že více oleje vytváří více mastnoty,“ říká. „Naopak určité typy olejů nám s mastnou pletí vyloženě pomůžou, protože působí protizánětlivě.” Patří mezi ně avokádo, olivový olej, ryby či lněná semínka.

iZdroj fotografie: Pixabay

Čeho bychom se však určitě měli vyvarovat, jsou tučná, ultra zpracovaná jídla, jako jsou hranolky a fast foody, a omezili příjem přidaného cukru na minimum (nebo pod 10 procent denně). Prevence nadprodukce kožního mazu a boj s ucpanými póry mohou být stejně snadné jako nahrazení rafinovaných sacharidů těmi komplexními, či volby drůbeže a ryb místo červeného masa,“ říká Greenová. „A uměle doslazované potraviny můžete vyměnit za ty s přirozeně se vyskytujícími cukry,” dodává.

Nejlepší a nejhorší potraviny pro smíšenou pleť 

Vzhledem k tomu, že smíšená pleť je směsí suché a mastné, Moskovitzová říká, že integrace jídelníčků pro oba typy je skvělým začátkem. Greenová říká, že je důležité věnovat pozornost tomu, jaké druhy obilovin přijímáte. Častým strašákem bývá bílé a sladké pečivo, které je pastí jednoduchých sacharidů. Některé potraviny mohou změnit svůj poměr živin způsobem přípravy – například brambory vařené ve slupce dají našemu tělu více než ty loupané.

iZdroj fotografie: Pixabay

„Nadbytek jednoduchých neboli rychlých sacharidů může způsobit zánět a narušit jemnou rovnováhu někoho se smíšenou pletí,“ dodává Greenová. Při výběru obilných příloh se rozhodněte pro ty, které mají vysoký obsah bílkovin a nízký glykemický index, jako je hnědá rýže nebo quinoa.“ Vhodné jsou také luštěniny, pohanka, jáhly či celozrnné vločky.

Nejlepší a nejhorší potraviny pro pleť se sklonem k akné 

Ačkoli je akné často považováno za problém dospívajících, není tomu tak. American Academy of Dermatology Association definuje „akné s nástupem v dospělosti“ jako akné, které se poprvé objeví u jedinců, když jsou dospělí. Častým viníkem jsou hormonální výkyvy, které mohou mít mnoho příčin – například stres, těhotenství či menopauzu. „Následné akné je potom kombinací přebytku kožního mazu, zánětu a bakterií,“ říká Moskovitzová. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Moskovitzová radí lidem s akné, aby se raději zaměřili na jednotlivé mikroživiny, než aby pouze dodržovali dietní plán pro mastnou pleť. „Získejte dostatek vitamínu C prostřednictvím různých bobulovin a dalšího ovoce,“ říká. „Dalším opravdu zázračným prvkem pro léčbu akné může být zinek a najdete ho v měkkýších a libových živočišných bílkovinách, jakým je kuře.“ Rostlinné zdroje zinku najdete také v potravinách, jako jsou celozrnné cereálie a dýňová semínka. 

Greenová říká, že někteří klienti mají štěstí, že jim k rychlému pozitivnímu výsledku postačí, když pouze zminimalizují nebo omezí konzumaci mléčných výrobků a sladkých nebo tučných jídel. „Bylo zjištěno, že tyto potraviny způsobují zánět v kůži a způsobují velké výkyvy hladin hormonů, které regulují produkci mazu,“ říká Greenová. „Zvýšené množství produkovaného mazu může souviset s blokádou mazových žláz a rozvojem akné.“ 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Opět ale nemůžeme všechny mléčné výrobky házet do jednoho pytle. Ty, které obsahují probiotika, která najdeme v řeckém jogurtu či kefíru, nám mohou s akné pomoci. Protože je ale každé tělo jiné, tady nám lépe pomůže komplexní lékařské vyšetření, které odhalí, které druhy potravin by bylo vhodné omezit.

Nejlepší a nejhorší potraviny pro matnou pleť 

Pokud nám připadá, že naše pleť postrádá zdravý lesk, který by vyřešilo dostatečné množství slunce, tak před tím dermatologové varují. Podle nich opalování není bezpečný způsob, jak získat přirozeně zářící pokožku, protože opálení je ve svém důsledku poškození pokožky sluncem. Ale přidání určitých potravin do stravy nám může pomoci dosáhnout sluncem políbeného vzhledu v kteroukoli roční dobu. 

Moskovitzová říká, že mdlá pleť je často způsobena oxidačním stresem z našeho prostředí, například vystavením se znečišťujícím látkám a pesticidům. Chceme udělat, co je v našich silách, abychom ochránili naše těla před oxidačním stresem, a jedním ze způsobů, jak toho můžeme dosáhnout, jsou antioxidanty,“ říká. „To je, když uslyšíte ‚jezte duhu‘!“ 

iZdroj fotografie: Depositphotos

A pokud jde o antioxidanty, Paul Jarrod Frank, kosmetický dermatolog a autor knihy „The Pro-Aging Playbook“, navrhuje zaměřit se na mikroživinu zvanou lykopen. Potraviny s lykopenem zahrnují řadu červeně nebo růžově zbarveného ovoce a zeleniny. Skvělými zástupci jsou rajčata, guava, papája nebo červená paprika.

Podle Moskovitzové antioxidanty najdeme i v potěšením, která bychom primárně za zdravá neoznačili – například v červeném víně (s mírou) a čokoládě. Kakao je přirozeným zdrojem antioxidantů,“ říká Moskovitzová. „Ale konzumujte pouze kvalitní hořkou čokoládu, která obsahuje více než 75 procent kakaa. Jinak dostanete více cukru než kakaa.“

iZdroj fotografie: Pixabay

Nejlepší a nejhorší potraviny pro zralou pleť 

Je důležité mít na paměti, že bez ohledu na to, co jíte, kůže každého člověka nakonec zestárne. Vrásky přirozeně přibývají a je to úplně v pořádku. Ale Moskovitzová říká, že sáhnout po potravinách bohatých na kolagen může pomoci tento proces trochu zpomalit. „Kolagen je protein přirozeně se vyskytující v našem těle,“ říká. „Je to lepidlo, které drží naše tělo pohromadě. Ale množství kolagenu v těle začne klesat již ve 20 letech.“ 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kolagen můžeme doplnit potravinami bohatými na bílkoviny jako jsou vejce, ryby a libová masa. Tělu je také dobré pomoci vitamínem C, který hojně najdeme v borůvkách a citrusových plodech. Jeho přítomnost pomáhá tělu kolagen lépe absorbovat. Greenová říká, že je dobré omezit přesolená jídla, jakými je hlavně fast food a hotová jídla, protože mohou dehydratovat. 

iZdroj fotografie: Pixabay

„Když je zralá pleť dehydratovaná, jemné linky a vrásky se mohou jevit výraznější,“ říká. „Některé potraviny mohou z pokožky vytahovat vlhkost, což způsobuje její vysušení a zhoršuje výskyt jemných linek a vrásek.“ Ale jedna z nejhorších věcí, kterou můžete udělat, je málo jíst. „Kůže potřebuje bílkoviny a tuk, aby zůstala pěkně vypnutá a svaly a šlachy pod ní zůstaly pevné,“ říká Frank. 

Podtrženo, sečteno 

Přestože naše strava není všelékem na kožní problémy, odborníci tvrdí, že je nedílnou součástí holistického přístupu k péči o pleť. Nejlepší potraviny pro naši pleť závisí na našem typu pleti. Jakmile zjistíme svůj typ pleti, můžeme si vybrat potraviny, které nám ze sebe předají to nejlepší a zmírní projevy problémů, které se mohou s daným typem pleti vázat. 

iZdroj fotografie: Freepik

Vždy ale zvažme konzultaci s lékařem či jiným odborníkem na výživu, než omezíme nebo vyjmeme cokoli ze svého jídelníčku. Obecně platí, že pro optimální zdraví pokožky je nejlepší se úplně nevyhýbat ničemu, jen si kontrolovat množství. Smažená a sladká jídla konzumovat s mírou a omezit příjem alkoholu.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Lucie Vágnerová

Zobrazit další články